Accommodatie VV Herkingen 55. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Accommodatie VV Herkingen 55. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto:

Harmonisatieproject van onderhoud voetbalaccommodaties kan starten

Draagvlak voor de gepresenteerde kwaliteitsimpuls. Met privatisering als het centrale uitgangspunt. Insteek op actieve bijdrage (zelfwerkzaamheid) van de verenigingen. Een proces dat zich vele jaren (vanaf 2013) slepend, af en toe langdurig stilstaand, in de politieke arena heeft afgespeeld. Geen investeringen in kunstgrasvelden waarvoor nog slechts één voetbalclub - dan voor een trainingsveldje - belangstelling toonde, zo vernam Tuk (CU) op zijn vraag aan de wethouder. In hun enthousiasme buitelden de fracties bijna over elkaar.

Voor 6,6 miljoen euro

Nadat de verenigingen de notitie hebben kunnen bestuderen zou zijn gebleken dat men niet afwijzend staat tegenover het principe van privatisering maar dat men eerst nog wil weten welke ruimte de gemeente meegeeft om het proces te kunnen financieren. Het college heeft de kosten van de voorgenomen impuls geraamd op € 6,6 miljoen. Dit bedrag is opgenomen in de gemeentelijke begroting 2020 die door de raad recent werd vastgesteld. Met de aantekening dat deze investeringen gespreid over drie jaren worden ingevuld. De werkzaamheden aan de voetbalaccommodaties moeten voor een belangrijk deel buiten de competitieperiode, dus vooral in de zomerstop, worden verricht.

Prioriteit

Na uitvoering van de volledige kwaliteitsimpuls wordt ervan uitgegaan dat geen club binnen afzienbare tijd na invoering van de harmonisatie voor noodzakelijke investeringen komt te staan. Omdat de kwaliteitsimpuls naar de mening van het college - ongeacht de wijze waarop de harmonisatie van het onderhoud vorm krijgt - dringend noodzakelijk is, is het gemeentebestuur van plan de uitvoering van de kwaliteitsimpuls snel (deze winter) al te starten waarbij de kleedkamers van DBGC in Oude-Tonge en van VV Herkingen'55 de hoogste prioriteit hebben.

'Passend aanbod'

In het gehele project wordt de normering gevolgd die de KNVB aanhoudt voor kosten van dagelijks- en groot onderhoud aan voetbalaccommodaties/velden. Het is alles bij elkaar geen blanco start. Immers al vele jaren is men er enerzijds niet in geslaagd tot afrondende afspraken te komen. Anderzijds ligt er een projectplan 'Voor een vitale voetbalsport op Goeree-Overflakkee 2030'. De gemeente gaat er van uit dat er aan de clubs nu een passend en gelijkwaardig aanbod kan worden geboden om de privatisering te kunnen bekostigen, binnen de financiële ruimte die in de jaarlijkse gemeentebegroting beschikbaar is voor genoemd doel. Wel gaven enkele fracties (Van der Meer EVV en Tuk (CU) aan wethouder Bruggeman mee oog te hebben voor kosten / investeringen die sommige clubs in het verleden al hebben gedaan. Hoe dat kan worden opgepakt en of er op dat vlak nog mogelijkheden liggen moet in gesprekken nader worden bezien.

Effect op samenleving

Heintjes (VKGO) benadrukte de betekenis en de effecten van voetbalclubs op de samenleving in de kernen op het eiland. Een ontmoetingsplaats voor sociale contacten. Zijn enthousiasme om nu geen hobbels meer op te werpen maar snel te besluiten leidde tot korte interrupties bij andere fracties die – met andere positieve bewoordingen – overigens ook aanspoorden op voortvarendheid. Het heeft lang geduurd maar nu hebben wij ook wat zei mevrouw 't Hoen (PvdA). Een gelijk speelveld voor alle voetbalclubs en duidelijkheid over het percentage van 10 procent zelfwerkzaamheid. Huising (CDA) hoopte dat deze ontwikkeling veel jongeren zal stimuleren tot de voetbalsport. P.C.Grinwis (SGP) drong aan op een sobere maar doelmatige aanpak van het project. Hij gaf de suggestie mee te bekijken of de voetbalaccommodaties ook door andere verenigingen gebruikt zouden kunnen worden. Snel starten zei mevrouw Nijssen (VVD) en met die woorden waren allen het roerend eens. Er is duidelijkheid en dat is goed nieuws voor de voetbalclubs die lang op dit heuglijke nieuws hebben moeten wachten.