Weercolumn: Tot en met Sinterklaas veelal droog

Winterse omstandigheden tijdens de eerste decemberweek zijn zeldzaam in dit land. In 1995 lukte het nog wel met een snerpend koude 5e december waarop het 5 graden vroor. Ook dit jaar gaan we geen kou en sneeuw meemaken in de aanloop naar Sinterklaas.

Wel blijft het opvallend dat ondanks het nieuwe klimaat opvallende temperatuurgedragingen tijdens bepaalde fases van het seizoen nog steeds regelmatig optreden. Bekend is dat juist begin december vaak een dip in de temperatuur optreedt waarna het vervolgens gewoon weer zacht wordt met temperaturen in de dubbele cijfers. Laat dat ook nu weer eens een keer het geval zijn. Het koelt namelijk af vanaf het einde van deze week. Een portie maritieme kou afkomstig van hoge breedten stroomt richting het Noordzeegebied later. Doordat de luchtaanvoer een lang traject over mild zeewater aflegt, valt het met de kou mee.

Vooral vanaf het weekend wordt het een paar graden minder zacht, kan het gedurende de nachten nipt vriezen en zou een bui nog met een verdwaalde sneeuwvlok kunnen komen. We zien echter dat een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten vrij snel opkomt richting 3-4 december. Dit geeft niet alleen nagenoeg droog weer, maar het kan ook milder worden. Langetermijnvisies gaan voor een te zachte decembermaand en er is gezien de huidige ontwikkelingen op de weerkaarten eigenlijk geen enkele twijfel waarom deze visie niet zou kunnen uitkomen. Men mikt zelfs op een geheel zacht winterseizoen tot maart 2020.

Serieuze winterse evoluties zijn in geen velden of wegen te bekennen momenteel. Wellicht kan de winterkou vanuit Scandinaviƫ ons het tweede gedeelte van december nog bereiken? Nog even over het actuelere weer: Vooral de donderdag was nog een natte dag met weer flink wat regen in Zuidwest-Nederland. Ook op de vrijdag kunnen er nog enkele restbuien vallen vanaf de zeekant. Zelfs de zondag kan niet helemaal als droog worden betiteld daar (als we pech hebben) een zwakke storing de Eilanden nog net kan schampen. November verliep regionaal zeer nat met op een aantal randstedelijke stekken meer dan 130 millimeter maandregen.