Afbeelding
Foto:

Historische haventrap is weer even zichtbaar

Tot medio 2020 ondergaat de havenkom van Middelharnis een flinke opknapbeurt. De gemeente wil de kademuren, het wegdek rond de haven en het geboomte op de kades onder handen nemen en historische elementen, zoals de openingen naar de spuien, weer zichtbaar maken.

Aanleiding voor de aanpak van de havenkom is een inspectie van de historische kademuur in 2017. Daaruit kwam naar voren dat delen van de muur niet meer de gewenste kwaliteit hebben. Van direct gevaar was geen sprake, maar er moest wel wat gebeuren aan de constructie van de kademuur: restaureren en een nieuwe fundering aanbrengen. Het gaat alleen om de oudste stukken, aan de Spuistraat en het Vingerling. De overige delen, waar in de vorige eeuw nieuwe stukken muur voor de oude kades zijn gezet, zijn nog in orde.
De haven van Middelharnis, van oorsprong een getijdehaven, had twee spuien: één aan de westzijde, dat in 1943 is gedempt en nu het Spuiplein vormt, en één aan de oostzijde. De doorgangen naar die spuien vanuit de havenkom moeten na de facelift weer zichtbaar zijn. Dat geldt ook voor de doorgang richting het poldergemaal onder aan de Oostdijk. Zo krijgt de havenkom nog meer historische uitstraling.

De trap aan de Spuistraat, waarvan de ouderdom lastig te bepalen is, verdwijnt algauw weer achter en onder de vernieuwde kade. Een van de nieuwe funderingspalen is inmiddels dwars door de vondst geslagen.

Amateurarcheologen van historische vereniging De Motte zijn bezig de nu nog openliggende kade te onderzoeken. Behalve de trap is er niet veel gevonden, hooguit wat stukjes porselein. Het geringe aantal vondsten heeft alles te maken met de diepte waarop zoeken mogelijk is: 80 tot 100 centimeter. Kun je dieper, dan is de kans op archeologische vondsten veel groter.