Afbeelding
Foto:

23 nieuwe streekrecepten van Melissantse bakker Jan van Harberden: Kletskoppen van Aartje, boluskoekjes en kanonskogels

Tijdens zijn ontdekkingstocht stuitte hij weer op een aantal smaakvolle producten uit de streek zoals Flakkeese amandelen, duindoorns, tomaten, Goereese port, boerenyoghurt en honing.

Met de Flakkeese honing bak je authentieke kruukplaetjes. Uiteraard in de koekenpan. De bakker geeft er zijn eigen twist aan met de tip om ze na het bakken even in de gesmolten witte chocolade te dopen.

In Den Bommel staat het bronzen standbeeld voor Olie B. Bommel, de bekende strippersonage uit de serie Tom Poes van Marten Toonder. Het inspireerde de bakker tot het schrijven van het recept voor een Slimme Tom Poes, gevuld met slagroom, pudding en aardbeienjam.

Hilarisch is het verhaal over de papegaai bij het recept van de kletskoppen van Aartje. De vogel kreeg elke zondag een kletskop uit de bakkerij van Jan en zijn vrouw Heleen. Toen hij op een dag een kletskop uit een andere bakkerswinkel kreeg, gooide hij deze uit de kooi.

Scheepsknopen en soldatenbroodjes

Oude en Nieuwe Tongen, een authentiek bros koekje, worden nog lekkerder als je ze voorzichtig op elkaar legt met een laagje botercrème ertussen.

'Nog meer lekker Flakkees' is verdeeld in drie thema's. Het eerste gedeelte, 'Trots op Flakkee', geeft recepten voor onder andere de befaamde kletskoppen van Aartje, boluskoekjes en havermoutvlaaitjes.

'Over boten en bloemen' is gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart en bloementeelt op Goeree-Overflakkee. Met recepten om scheepsknopen (spekjes), Koffiekokertjes, duindoorngebakjes en zonnebloembrood te bakken. En passant leer je wat scheepstermen, zoals de betekenis van 'hoogaars' en 'koffiekokertje'.

Het boek sluit af met anekdotes en weetjes uit de Franse tijd op Goeree-Overflakkee en de geschiedenis van het Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat. Ook hier weer bijpassende recepten voor onder meer soldatenbroodjes en kanonskogels (met Franse likeur).

Duidelijke werkbeschrijving

De in de recepten gebruikte ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en de werkbeschrijvingen zijn duidelijk. Achter in het boekje zijn twee basisrecepten opgenomen voor het maken van bladerdeeg en pudding.

De smaakvolle foto's ondersteunen de verhalen en recepten. De opnames, deels gemaakt met een drone, zijn van de hand van Jan van Harberden jr. en Björn Mierop. Het sfeervolle kijk-lees- en bakboek is verkrijgbaar bij diverse Flakkeese boekhandels en bij bakkerij Van Harberden in Melissant.