Sfeerbeeld van wonen in Eerste Bekading.
Sfeerbeeld van wonen in Eerste Bekading. Foto:

Volgend jaar duidelijkheid over woningen in nieuwe natuur

1. Waar moet het natuurgebied met de woningen komen?

Naast het Haringvliet ter hoogte van Middelharnis. Daar is tijdens de aanleg van de zoetwaterkanalen alle grond op een een hoop gegooid. Het is de bedoeling om op deze terp, schuin tegenover Park Nieuw Zeeland, aan de andere kant van het kanaal, woningen te bouwen.

2. Wie zit er achter het plan voor woningen en nieuwe natuur?

De gemeente is eigenaar van de betreffende gronden langs de Noordrand van het eiland. Het maakt onderdeel uit van een breder plan om langs het Haringvliet natuur aan te leggen, recreatie mogelijk te maken en energie op te wekken met windmolens. Het plan voor wonen in de natuur sluit goed aan bij het Droomfonds, met het geld van de Postcodeloterij is het Haringvliet de afgelopen jaren aantrekkelijker gemaakt voor mens en dier. Voorbeelden zijn het 'kijkei' bij Stellendam en de aanleg van natuureiland Bliek, met aanlegsteiger voor watersporters.

3. Wat is er tot nu toe gedaan?

De gemeente heeft via kavelruil de gronden in de polder Eerste Bekading verworven. Vervolgens is er een tender gestart, waarbij projectontwikkelaars hun belangstelling kenbaar konden maken. Uit de bedrijven die belangstelling hadden voor het project zijn er drie geselecteerd. Die hebben vervolgens een plan ontwikkeld en voorgelegd aan de gemeente. Uiteindelijk leverde dit traject geen resultaat op.

4. Is het plan nu van de baan?

Nee, er is een alternatief voorstel ingediend door één van de partijen die deelnam aan de tender. Hierover zijn volgens de gemeente constructieve gesprekken gevoerd. Momenteel is de slotfase van de beoordeling van het plan gaande.

5. Hoe gaat het nu verder?

De gemeente geeft aan dat er in het eerste kwartaal van 2020 een beslissing wordt genomen over het project. Dan wordt duidelijk of de woningen in de natuur er daadwerkelijk komen. En zo ja, wie het gaat ontwikkelen en wat voor huizen er op de terp worden gebouwd.

6. Het gebied is nu nog kaal, wie betaalt de aanleg van de natuur?

De gemeente wil de grond verkopen aan een ontwikkelaar die verplicht wordt om natuur aan te leggen. Het geld daarvoor komt van de opbrengst van de woningen. De nieuwe bewoners betalen met de aankoop van hun huis dus mee aan het natuurgebied voor de deur. Natuurorganisaties die betrokken zijn de bij ontwikkeling van de Noordrand willen hun expertise inzetten om de natuur aan te leggen en te beheren.

7. Wat gaan die woningen kosten?

Dat is niet bekend. De gemeente gaat er vanuit dat het allemaal koopwoningen worden en beoogd een zo breed mogelijke doelgroep.

8. Is het plan voor Wonen in de Natuur uniek?

Ja en nee. Het komt in Nederland niet vaak voor dat er met de opbrengst van woningen natuur om de huizen wordt aangelegd. De reden is dat veel natuurorganisaties vinden dat huizen en het bijbehorende verkeer de rust in een natuurgebied teveel verstoren. Voor de meeste projectontwikkelaars is de combinatie van natuur aanleggen en woningen bouwen ook nieuw. Aan de andere kant van het Haringvliet, in de Leenheerenpolder bij Goudswaard, is er een enigszins vergelijkbaar plan. Daar wordt de polder omgevormd tot natuurgebied, op een stuk grond van 10 hectare komen honderd woningen, zowel recreatie-, als koopwoningen. Dus echt uniek is het plan niet, wel bijzonder.