Afbeelding
Foto:

Kuikens tegen smartphonegebruik: Wie pak je als eerste op

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huisdieren een positieve invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen van kinderen. Het dier is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een vriend. Voor voor zover bekend is er geen onderzoek gedaan naar de invloed van huisdierbezit op smartphonegebruik is.

Jaarlijks wordt er onderzoek gedaan naar het mediagebruik door Nederlandse kinderen. Vorig jaar hadden kinderen tot zes jaar gemiddeld zo'n anderhalf uur schermtijd per dag. Met name rond het avondeten. De verklaring ligt voor de hand. Om rustig te kunnen koken en opruimen is het handig als de kinderen zichzelf vermaken met tablet of smartphone. Als ouders wordt gevraagd naar pijnpunten staat 'te lang bezig zijn met media' steevast op nummer één. Tegen RTL Nieuws zegt pedagoge Okma: "Zeker heel jonge kinderen leren nog maar weinig van een scherm. Zij moeten de echte wereld nog leren kennen, ontdekken. En alle tijd die ze op een scherm kijken, besteden ze daar niet aan."

Overmatig smartphonegebruik speelt in alle leeftijdscategoriën. Maar wanneer is intensief gebruik een verslaving? De GGD stelt dat er pas sprake is van een verslaving als er problemen ontstaan door het smartphonegebruik. Een ander kenmerk is dat het niet lukt om het gedrag te veranderen. Smartphonegebruik kan voor problemen zorgen op school of werk. Daarom zijn er scholen en werkgevers waar de smartphone verboden is. Dat klinkt een stuk strenger dan het uitdelen van kuikentjes, met op de kooi een bordje 'Pas goed op mij.'