Afbeelding
Foto:

Inzet boa's moet overlast jaarwisseling terugdringen

NIEUWE-TONGE – De gemeente Goeree-Overflakkee gaat in drie dorpen waarin verhoudingsgewijs veel overlast was tijdens de afgelopen jaarwisselingen een pilot draaien. Het gaat om Nieuwe-Tonge, Goedereede en Ooltgensplaat. Dit bleek tijdens de dorpsavond in Nieuwe-Tonge.

Tekst: Erwin Guijt | Foto: Shutterstock

Tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 was er in totaal voor 90.000 euro schade. Er werd een bushokje compleet gesloopt, van twintig anderen werden er ruiten kapotgemaakt, tweehonderd verkeersborden sneuvelden en 25 straatkolken werden vernield. Burgemeester Grootenboer liet toentertijd weten geschokt te zijn over de totale aangerichte schade. Afgelopen jaarwisseling bedroeg de schade ruim 80.000 euro.

Huismeubilair

Met name het zware, illegale vuurwerk en de zelf geknutselde bommen zorgen voor veel overlast en onveiligheid tijdens oud en nieuw. Het stoken van pallets, autobanden en huismeubilair zorgt voor de nodige schade aan het wegdek. Burgers vragen aan de politie of deze op wil treden tegen dit vandalisme. Daarom gaat de gemeente een pilot draaien met als doel de overlast van de jaarwisseling terug te dringen. Vanaf 16 december zijn er iedere middag en/of avond twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in het dorp actief.

Wat deze precies zullen doen wordt nog niet bekend gemaakt. Wel zullen zij alert zijn op jongeren met vuurwerk en mensen die grote hoeveelheden brandbaar materiaal verzamelen in aanloop naar de jaarwisseling. Bewoners worden opgeroepen om overlast te melden. Dit kan via een speciaal meldpunt vuurwerkoverlast, maar ook via Meld Misdaad Anoniem of het algemene politienummer.