Verkeerscirculatieplan voorlopig van de baan

Tekst: Erwin Guijt

Aanleiding voor het laten opstellen van een VCP was de gestaag groeiende problematiek op de noord-zuid routes door beide kernen waarbij (te) hoge intensiteiten van het gemotoriseerd verkeer leidt tot geluidhinder, trillingen, luchtkwaliteit en verkeersonveiligheid. Ook zijn er volgens de gemeente knelpunten ten aanzien van doorstroming van het openbaar vervoer (bijvoorbeeld de Hobbemastraat), hoge rijsnelheden, parkeeroverlast en hinder door bevoorradend verkeer.

In 2015/2016 is gestart met het opstellen van het VCP waarbij de eindresultaten in de zomer van 2017 aan de raad zijn gepresenteerd. In het concept Verkeerscirculatieplan was de voorkeursoplossing een nieuwe oostelijke randweg met een kanaalkruising (brug of tunnel) naar de Westplaat. Bij die randweg was voorwaarde dat de routes naar de Westplaat (doorsteek D'n Diek, Kaai Sommelsdijk en Kaai Middelharnis) éénrichtingsverkeer zouden worden. De kosten van een oostelijke randweg met brug of tunnel waren voor het college en de raad te hoog. In het najaar van 2018 ging het plan om een oostelijke randweg met kanaalkruising te realiseren dan ook van tafel.

Afgeblazen

Ook werd er gesproken over de mogelijkheid tot een autoluw centrum, een ambitie van de gemeente. Autoluw betekent niet dat er geen auto's meer mogen komen, maar dat er minder autoverkeer rijdt waardoor het verblijven in het centrum aantrekkelijker wordt. Dagjesmensen kunnen aan de rand van het centrum parkeren; bewoners van het centrum kunnen wel gewoon bij hun woning komen met de auto. Doorgaand verkeer dóór het centrum of zoekverkeer naar een parkeerplaats wil de gemeente voorkomen. Dit mede om het toeristische bezoek aan de oude delen van beide kernen te stimuleren.

In het voorjaar van 2019 zijn enkele bijeenkomsten geweest met inwoners en ondernemers om hen bij te praten over de stand van zaken op dat moment. Vanaf september dat jaar zouden de conceptplannen van het VCP worden besproken met inwoners en ondernemers. Daarbij zou worden ingegaan op de beoogde maatregelen en mogelijke consequenties voor het dagelijkse verkeer. Helaas kwam het hier niet van. Een voorlichtingsavond van 23 september jl. werd op het laatste moment onverwachts afgeblazen, tot woede van de winkeliersvereniging. Hierover werd in Eilanden-Nieuws van dinsdag 24 september bericht.

Stip op horizon

Hierna bleef het stil. Toen kwam – bij navraag van deze krant – boven tafel dat het plan voorlopig op de lange baan gaat. De gemeente is er bij nader inzien van overtuigd dat het VCP niet los kan worden gezien met het totaalbeeld over de kernen van Middelharnis en Sommelsdijk. Ook voorzieningen, groen, verkeersveiligheid en woningbouw moeten in goede samenhang met elkaar worden meegenomen. Daarom wordt er eerst aan een Omgevingsvisie gewerkt, als duidelijke stip op de horizon. De inrichting en de bereikbaarheid van het centrum wordt hierin meegenomen, waarin te zijner tijd ook de omgeving zal worden betrokken.

De gemeente ontkent dat er sprake is van een 'hete aardappel' die ze voor zich uitschuiven. "We zijn nu goed aan het nadenken over hoe we het in de toekomst gaan doen. Het is een langslepende kwestie met veel onrust en veel vragen. Daarnaast hebben we te dealen met keuzes die in het verleden zijn gemaakt.'' Deze maand zal de startnotitie Omgevingsvisie behandeld worden in de raad. Hoe de verdere planning op de lange termijn eruit ziet is nog niet bekend.