Tot maandag zo goed als droog

Ondanks de nogal kille novembersferen van de afgelopen tijd is deze maand nog steeds te zacht als we naar de gemiddelde temperaturen kijken. Uiteindelijk kan de maand ongeveer een graad te zacht worden als we het beslist niet koude verdere verloop nu al meenemen. De zoveelste te zachte maand op rij dus en ook december zal wel weer mild gaan verlopen.

Toch blijft het opvallend dat 't luchtdrukverloop niet bepaald regulier verloopt boven Europa. Veel kou in het hoge noorden zagen we al en de afgelopen dagen vielen er nagenoeg recordhoeveelheden sneeuw in Tirol. Ook de intense wateroverlast in Venetiƫ viel op. Na nog een vrij nat eerste deel van de week, is het weekend vrijwel droog in Zuid-Holland. Een hogedrukgebied boven het westen van Rusland straalt positief uit naar West-Europa. Hierdoor worden de neerslagactiviteiten op grote schaal onderdrukt en blijft het kalm weer. Ruimte voor de novemberzon komt er ook wel, maar overtuigend zonnig wordt het niet. De nachten zijn aanvankelijk koud en tijdens opklaringen kan het afkoelen tot rond 2 graden.

Overdag liggen de middagwaarden van de temperatuur tussen 7 en 10 graden en het waait daarbij uit een meest zuidoostelijke richting. Veel meer dan windkracht 4 is er nauwelijks. Volgende oceaanstoringen liggen alweer op de loer en als we het op de valreep tot en met zondagavond droog kunnen houden, volgt de neerslag spoedig richting maandag. Dan zijn we weer vertrokken voor een waarschijnlijk wisselvallige - en bovenal zachte week. Zicht op winterkoude is er niet tot pakweg Sinterklaas vanwege de aanvoer van subtropische lucht. Richting de maandwisseling kan het mogelijk bijna 14 graden worden op een enkel dagdeel.

Bij luchtaanvoer helemaal vanuit Spanje kunnen de hoogste temperaturen ook gedurende de nacht optreden daar de zonkracht overdag nauwelijks bijdraagt aan de dagelijkse opwarming in december. In december 2015 werden topmaxima van bijna 16 graden bereikt in het holst van de nacht. Die maand als geheel verliep trouwens 5-6 graden te zacht op de Eilanden.