Anja Kramer van paviljoen C-Side verleent regelmatig eerste hulp.
Anja Kramer van paviljoen C-Side verleent regelmatig eerste hulp. Foto: Wim van Vossen

Hulpverleners nu direct naar het juiste strandpaviljoen

Tekst: Jaap Ruizeveld

Op een vrijdagavond dit najaar ging het, dankzij een snelle aanrijtijd van de opgeroepen ambulance, gelukkig goed. Een Duitse baby van een paar maanden oud kreeg ernstige epileptische aanvallen terwijl ouders en kind op het terras waren van paviljoen C-side bij de Ouddorpse strandovergang het Flaauwe Werk. In het Dirkslandse ziekenhuis Van Weel Bethesda kon met gerichte directe medische behandeling het leven van de baby worden gered. Waarna het kind de volgende dag al naar huis mocht reizen en aanvullend contact met een kinderarts in Duitsland mogelijk was. De ouders zijn dankbaar voor de geboden hulpverlening. Ambulancemedewerkers blij met hun professionele bijdrage en grote opluchting bij de eigenaar van het strandpaviljoen Anja Kramer. Zij verrichtte in afwachting van de ambulance reanimatiehandelingen en wist de ernstig verontrustte ouders rustig te houden.

Gewaardeerde hulppost

"We hebben veel geluk gehad bij dit voorval" vertelt Anja, die samen met haar medewerkers zich verantwoordelijk voelt om te helpen als er zich ongelukken of kwetsuren voordoen bij strandbezoekers. Het zijn gelukkig meestal EHBO-gevallen. Ook bij calamiteiten zijn wij goed voorbereid om eerste vaak belangrijke stappen te zetten. Dit voorafgaand aan gespecialiseerde professionele vervolgacties. Wij hebben een AED aangeschaft en er zijn eigen EHBO-koffers. Minder zware gevallen pakken wij zelf op. Zo hebben we ook al een enkele keer een persoon met letsel naar het ziekenhuis gereden. Vooral in de periode van 10 jaar dat Anja Kramer bij de Reddingsbrigade Ouddorp functioneerde deed zij veel ervaring op om eerste hulp te bieden. Inmiddels is zij ruim 20 jaar eigenaar van het strandpaviljoen en in die tijd was zij met haar medewerkers vaak een gewaardeerde hulppost. Niet alleen in het hoogseizoen maar, omdat steeds meer toeristen bijna het jaar rond Ouddorp bezoeken, ook in de maanden daarbuiten.

Bezorgdheid

"Dat je in geval van nood dan zou moeten kunnen rekenen op snelle professionele ondersteuning lijkt duidelijk. Maar de afgelopen jaren is het al meerdere keren gebeurd dat de opgeroepen ambulance wel direct de parkeerlocatie onder aan de zeedijk opreed maar dat de ambulancemedewerkers de aansluitende mogelijkheid naar ons paviljoen op het strand niet snel - of helemaal niet - konden vinden. Extra wachttijd voor een geblesseerde of verwonde vrouw, man of kind was en is dan op zijn minst niet prettig." Anja Kramer zegt dat zij over dit feit contacten heeft gelegd met de Veiligheidsregio maar dat dit niet tot een sluitende verbetering leidde. Het is een punt dat volgens Anja ook door de Ouddorpse Reddingsbrigade wordt herkend. Haar bezorgdheid over al dan niet correct werkende navigatie bij de hulpverleners liet ze niet bij woorden maar ze organiseerde zelf een noodoplossing. Bij een alarmering is haar personeel geïnstrueerd om direct in actie te komen en vanaf het parkeerterrein de ambulance op te vangen en de bemanning de weg over de dijk te wijzen naar het strandpaviljoen.

Euvel oplossen

"Wij zijn ongerust dat er een keer iets misgaat. Wij dragen graag ook onze verantwoordelijkheid, maar dit euvel, wat het dan ook is bij een melding (in de communicatie, of bij het gebruik van de navigatie), moet toch kunnen worden verholpen. Bijkomend punt is dat het afgelopen jaar de infrastructuur rond de Vrijheidsweg flink is veranderd. Dat kan verwarrend zijn. Er staan op de hoofdweg - naar de parkeerterreinen - duidelijke verwijsborden naar de strandopgangen en strandpaviljoens. Maar het is de vraag of de ambulance zolang mogelijk de hoofdweg blijft volgen, of op het parkeerterrein uitkomt. Want dan wordt de ambulance vermoedelijk niet verder begeleid door de gps."

AZRR

Aanrijtijden ambulances zijn in de gemeenteraad een aantal keren in mondelinge vragen aan de orde gesteld. Over problemen met de navigatie en het bereik van strandpaviljoens is niet eerder gesproken. Daarom legde onze krant het onderwerp voor aan portefeuillehouder Regionale- en bestuurlijke samenwerking en Openbare Orde en integraal veiligheidsbeleid, burgemeester Grootenboer. Zij vroeg vervolgens aan beleidsambtenaar Lokker om contact op te nemen met de teamleider Ambulancedienst en in een terugkoppeling resulteerde dit tot concrete informatie over de stand van zaken en een reactie op de geconstateerde problemen. Aansluitend volgden er testritten ter controle en een update in de navigatie.

Testritten

In eerste instantie communiceerde de teamleider aan de gemeente dat de locaties zowel op adres als coördinaten goed zijn ingeplot. Dat als de ambulance op eigen navigatie naar de opgegeven locatie rijdt zij de kortste route volgen, dat is via de fietspaden en de zeedijk naar de strandpaviljoens. Als de opdracht via de Meldkamer in de navigatie wordt gezet gaat de ambulance over de hoofdwegen naar de parkeerterreinen en is de vervolgaansluiting blijkbaar niet duidelijk. Dit wordt uitgezocht. Hoewel de ambulancedienst de fietspaden in het duingebied al geruime tijd geleden in het navigatiesysteem van de ambulance heeft gezet en dit duidelijk zichtbaar is, wordt er mogelijk toch gekozen om zolang mogelijk de hoofdwegen te volgen. In samenspraak met de Meldkamer wordt een aantal aanvullende testritten gehouden om onvolkomenheden te verhelpen.

Tweede onderzoek

Binnen een week ontving de gemeente al de uitslag van dit aanvullend onderzoek. Met als basis de gegevens uit de eerste testritten. Een en ander werd opnieuw in kaart gebracht. Daaruit bleek dat een gedeelte van een fietspad ontbrak op de kaart, waardoor navigatie de ambulance over de hoofdwegen leidt. Tot enige tijd geleden kon de ambulance nog over een voetgangersbruggetje rijden. Dit is nu niet meer het geval en mogelijk kan dit van invloed zijn geweest op de routekeuze. De teamleider van de ambulancedienst gaf aan dat de resultaten van de onderzoeken tot acties hebben geleid waarbij nu alle opgangen met een camera op beeld zijn gezet, inclusief de bijbehorende coördinaten. Het ontbrekende stukje fietspad is ingetekend evenals de niet voor de ambulance toegankelijke routes. Deze worden met een update verwijderd. Alle aanpassingen zijn inmiddels doorgestuurd naar een bedrijf dat een en ander in de navigatie plaatst en ook de update uitvoert. Naar verwachting gaat dat nog deze maand gebeuren. Zorgvuldig wordt na de update het gehele tracé ook nog eens gecontroleerd. Anja Kramer is blij dat er nu echt serieus naar het probleem is gekeken en er voor de bereikbaarheid navigatie updates worden doorgevoerd. "Dat is voor badgasten op strand en gasten in ons paviljoen C-Side en andere paviljoens belangrijk."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding