Afbeelding
Foto:

Vertrouwd winkelbeeld Marskramer verdwijnt uit Ouddorps centrum

Hans had nog wel een jaartje of 2 door willen gaan, maar zo is het ook goed zegt hij. Met een opheffingsuitverkoop van vele tientallen procenten op vrijwel de hele winkelvoorraad, uitgezonderd elektrische apparaten, zet de gedreven franchise winkelbeheerder Marskramer nog één keer in de schijnwerper. En dat is nu al niet onopgemerkt gebleven. Het is een drukte van belang in de winkel. De schappen zijn met een uitgebreid assortiment goed gevuld. Mis je iets in keuken of huishouden dan lijkt het hier te vinden. En met flinke korting is dat mooi mee genomen. Bij de kassa vormt zich een rijtje kooplustigen. Even geduld zegt Hans tegen uw verslaggever, ik kom er zo aan voor het gesprek. Terecht natuurlijk want de klant is koning.

Franchise

Wij lopen, langs Duitse toeristen die speelgoed voor hun kinderen uitzoeken, naar een kleine ruimte achter in de winkel voor het gesprek. In 1995 startten Hans (geboren in Sliedrecht) en zijn partner Martin Leenders de franchise winkel. Hans was vele jaren bedrijfsleider van Marskramer maar wilde graag zelf beginnen. Hij zocht in de westelijke regio naar een geschikte locatie. Dat vond hij in het centrum van Ouddorp aan de Hoenderdijk. Een huurmogelijkheid van de familie De Reus. Aantrekkelijk, zeker ook met de gedeeltelijke monumentale uitstraling. Na een flinke interne verbouwing kon de winkel worden geopend.

Veranderingen

"Samen met mijn partner en een fantastisch team medewerkers hebben wij vele fijne jaren gekend in Ouddorp", geeft Hans aan. "Wij kochten in op beurzen en bij de groothandel om ons assortiment goed te kunnen afstemmen op de wensen van de lokale inwoners maar uiteraard ook op de toeristen in het lange zomerseizoen. Dat betekende dat wij veel meer artikelen konden aanbieden dan andere Marskramer-vestigingen. Toch zagen wij een verandering ontstaan door de komst van de grote vakantieparken. Vroeger was er vraag naar voorzieningen voor stacaravans, tenten en noem maar op. Tegenwoordig huurt men een chalet of woning met alles er in en er op. Het zijn nu kleinere artikelen en apparaten die nog aangeschaft worden. Dat verandert ook een beetje het contact tussen verkoper en koper. Je mist dan, in genoemde vergelijking, toch een stukje gezelligheid, het bijbehorende praatje. "De sociale contacten in Ouddorp zal ik straks zeker gaan missen" geeft Hans aan. Een mooie periode wordt bijna afgesloten waarin naast vreugde ook verdriet een plaats innam toen vorig jaar zijn Brabantse partner Martin overleed. Het is even stil. Dan herhaalt Hans tot slot: "Het is goed zo".