U zult er geen schade van hebben

Koning Amazia staat voor een moeilijke beslissing. Het begin van zijn regering was toch al niet eenvoudig geweest. Op 25-jarige leeftijd moest hij zijn vader Joas opvolgen, die door moordenaarshand gevallen was. En één van de eerste daden van Amazia was, dat hij afrekende met de moordenaars van zijn vader.
Een moedige koning, want nu wil hij de handelsweg naar het zuiden vrijmaken. Maar dan moet hij slag leveren met de Edomieten. Dat denkt hij niet alléén af te kunnen, daarom heeft hij soldaten uit het broedervolk Israël gehuurd.
Maar dan komt een voor ons onbekende profeet hem waarschuwen: Koning, doe dat niet! Met Israël is immers de Heere niet' U moet niet samen met dat volk ten strijde trekken. Luistert u niet, en doet u het toch, dan zal het u zuur opbreken.
Amazia aarzelt. Hij voelt wel aan, dat die profeet gelijk heeft Maar hij heeft de soldij al vooruit betaald! Honderd talenten. Dat is niet niets. Zeg maar zo'n half miljoen. Als hij die huursoldaten afdankt, dan is dat weggegooid geld.
En dan spreekt die profeet dat geweldige woord: "De Heere heeft meer dan dit om u te geven." U zult er geen schade van hebben. de Heere zal het u ruimschoots vergoeden.
We herkennen het probleem van Amazia vast wel... Natuurlijk, we mogen op niets en niemand ons vertrouwen stellen dan op de Heere. En aan Zijn zegen is alles gelegen. Het kost ons weinig moeite, dat met onze mond te belijden. Maar nu in de praktijk van het dagelijks leven.
Wilt u voorbeelden?
Ik moet in mijn werk weleens dingen doen die indruisen tegen Gods gebod. Maar weiger ik dat. Dan worden mijn promotiekansen kleiner. Misschien kom ik zelfs wel op straat te staan. Nou, en...? De Heere heeft meer dan dit om u te geven.
Ik kan in het zakenleven een goede slag slaan, al is het allemaal niet precies volgens de regels. Maar als ik strikt eerlijk ben, dan gaat die order aan mijn neus voorbij... En wat dan nóg? De Heere heeft meer dan dit om u te geven.
Ik kom op plaatsen waarvan ik heel goed weet dat ik er eigen lijk niet moest komen. Maar als ik de volgende keer zeg dat ik niet meega, dan ben ik mijn vrienden kwijt. En wat zou dat? De Heere heeft meer dan dit om u te geven.
Wat mogen we dan wel van de Heere verwachten. als we in de weg van Zijn geboden gaan? Alles. voor dit en voor het toekomend e leven.
Amazia heeft het ondervonden. dat de Heere niet beschaamd maakt die op Hem alléén vertrouwen.
Mozes wist het trouwens ook al toen hij de keuze deed tegen de schatten van Egypte en vóór de versmaadheid van Christus. Want hij zag op de vergelding van het loon.
En Ruth heeft er geen schade van gehad . toen zij op de grens van Moab tegen Naomi zei: ..Uw volk is mijn volk en uw God mijn God." En Petrus ook niet, die tegen de Heere Jezus zei: .,Ziet, wij hebben alles verlaten en zijn U gevolgd." Want naar de belofte van Christus Zelf ontvangen we in deze eeuw al honderdvoudig terug en in de toekomende eeuw het eeuwig leven.
De Heere heeft meer dan dit om u te geven. Hij heeft immers alles gegeven wat Hij had? Zijn eigen lieve Zoon in Wie alle schatten der wijsheid en der kennis zijn. En Die Zijn eniggeboren Zoon niet gespaard heeft. Zal Hij ons met Hem niet alle dingen schenken?