Afbeelding
Foto:

Indien Wijsheid ontbreekt

'Indien Wijsheid ontbreekt', is wel heel bijzonder, omdat het zeven dagen lang een Bijbels kernwoord behandelt. Naast een uitleg van verschillende Bijbelteksten wordt het kernwoord van diverse kanten belicht en een bevindelijke toepassing ontbreekt niet. Een tweede bijzonderheid is, dat de predikanten die meewerken uit de hele breedte van onze gereformeerde gezindte komen. Dat is ook de opzet geweest van de samensteller: dat iets zichtbaar mag worden van die ene Kerk, waar Christus het Hoofd van is. Ondanks de verschillende accenten die gelegd worden is er sprake van één Bijbelse boodschap.

Het voert te ver om alle kernwoorden hier te noemen, evenals de namen van alle medewerkers, daarom een selectie. De opzet deed me denken aan het ABC des geloofs van Alexander Comrie: belofte, aannemen, eeuwig, genade, hemel en hel, liefde, lijdzaamheid, verbond, verzoening, vergeving, vrede, wedergeboorte en wijsheid, tenslotte eenheid. De medewerkers komen uit diverse kerkverbanden: PKN (hervormd), Hersteld Hervormde Kerk, Chr. Geref. Kerken, Geref. Gemeenten, Oud. Geref. Gemeenten.

Een kort citaat uit het Lecori Salutem van ds. A.A. Egas wil ik u niet onthouden:

'Een geestelijke eenheid die zo helder verwoord wordt door de Engelse predikant Octavius Winslow. Hij schrijft: 'De éne gemeente Gods is in die ene Verbonds-God en Vader verenigd tot het éne huisgezin in hemel en op aarde. Zij zijn één in Zijn verbond, één in Zijn hart. Diezelfde God zal hen verkiezen, diezelfde genegenheid heeft hen liefgehad, hetzelfde raadsbesluit heeft hen voor verordineerd.

De schrijvers (52) van dit dagboek begeren met dit schrijven niet anders dan de verheerlijking van een Drie-enig God, het zoeken van geestelijke eenheid en het behoud van verloren zondaren. Stelle de Heere zo dit dagboek tot rijke zegen!

31 december staat de tekst uit Johannes 17 : 21 centraal: 'Opdat zij allen één zijn, gelijkerwijs Gij, Vader, in Mij en ik in U, dat ook zij in Ons één zijn, opdat de wereld gelove dat Gij Mij gezonden hebt'.

Laat het gebed van Christus daarom toch steeds een aansporing zijn om die geestelijke eenheid te zoeken in het Hoofd van de Kerk. Hij heeft immers Zelf gezegd: 'En het zal zijn één Herder en één kudde'. Dat vraagt verdraagzaamheid en zelfverloochening en de andere uitnemender achten dan onszelf en niet in zelfgenoegzaamheid ons verheffen en roepen: 'Des Heeren tempel is deze'.

Neem en Lees! Een hartelijke aanbeveling.