Afbeelding
Foto:

Van selectie door een robot tot iedereen aannemen

De meest gebruikte manier om computers in te zetten voor personeelswerving is om cv's te doorzoeken. Het resultaat is een lijstje met personen die voldoen aan de opgegeven kenmerken. Bijvoorbeeld opleidingsniveau, aantal jaar werkervaring, regio, enzovoort. Een volgende stap is om kandidaten te zoeken waarvan geen cv beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door Facebook te doorzoeken of wetenschappelijke publicaties door te spitten, op zoek naar namen van mensen die zich profileren op een specifiek thema.

In de Verenigde Staten wordt niet alleen de selectie van de kandidaten door de computer gedaan, maar ook de sollicitatieprocedure. De sollicitant wordt bijvoorbeeld beoordeeld op gezichtsexpressie, woordkeus en spreektempo. Ook worden er vaak tests uitgevoerd om vaardigheden te beoordelen. Uiteindelijk rolt er een rapport uit het systeem en moet een mens van vlees en bloed alsnog de knoop doorhakken.

In Nederland zijn er een paar bedrijven die het heel anders aanpakken. Daar is geen sollicitatieprocedure, ze nemen iedereen aan zonder cv, sollicitatiegesprek of meeloopdag. Het gaat om banen waarvoor geen scholing nodig is, bijvoorbeeld het inpakken van bestellingen. De enige spelregel is dat wie het eerst komt als eerste aan de slag kan. Dat biedt kansen aan mensen die normaal gesproken buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld omdat ze langdurig ziek zijn geweest, een strafblad hebben of bang zijn voor een sollicitatiegesprek.

Greyston Bakery in New York maakt brownies, onder andere voor het ijs van Ben & Jerry's. Toch draait het daar niet om. Het bedrijf wil zoveel mogelijk banen scheppen voor mensen die moeilijk aan de bak komen. Hun motto is dat ze geen mensen laten werken om brownies te bakken, maar brownies bakken om mensen te laten werken. In een interview met Intermediair legt de CEO uit: "Om dit tot een succes te maken, moet je niet oordelen over mensen als je ze aanneemt. Je moet ze vragen wat ze nodig hebben om succesvol te zijn en ze het gereedschap hiervoor geven. En je moet meten of ze zich aan de afspraken houden." Greyston moet door letterlijk iedereen aan te nemen wel relatief veel mensen ontslaan. Van de tien personen die starten, gaan volgens CEO Brady vier of vijf mensen door.