Afbeelding
Foto:

Rotonde als podium

Onlangs was de verkiezing voor de mooiste rotonde van Nederland, een Woerdense turborotonde is door de jury uitgeroepen tot mooiste van het land. De rotonde wordt in een artikel het 'Wonder van Woerden' genoemd. De rotonde is geadopteerd door een hovenier, een truc die veel gemeenten toepassen om hun rotondes zonder extra kosten te verfraaien. In Oud-Beijerland bijvoorbeeld, waar ik een extra rondje reed om de prachtige, ronde tuin te bewonderen. Met perenbomen, een houten hek en borders is er miniatuurlandschap gecreƫerd tussen het asfalt.

In Panningen is er een rotonde waarop oude auto's staan, de planten groeien in en op de wrakken. Het ontwerp van een lokale kunstenaar wordt in de volksmond de schrotonde genoemd. Het idee is dat de natuur de cultuur overwoekerd. In Tilburg is er een grote rotonde, waarop een klein huis traag rondjes draait. De kunstenaar zei bij de onthulling: 'Stel je voor dat je voor het stoplicht staat en wordt ingehaald door een vrijstaand rijtjeshuis. Dat is toch humor?' Een kraker nam intrek in het draaiende huis en werd er vervolgens door de brandweer uitgehaald. Ook kost het onderhoud een flinke smak geld. Het draaiend huis is een heet hangijzer in de Brabantse stad.

Bij Ouddorp is er al een rotonde met een reusachtige strandstoel. Het zou leuk zijn als er op het eiland meer rotondes worden gebruikt als podium voor kunstenaars en hoveniers. Publiek gegarandeerd. Laten we er niet omheen draaien. De mooiste rotonde van Nederland hoort wat mij betreft niet in Woerden maar op Goeree-Overflakkee.