Gedifferentieerde tarieven voor aanbod van huishoudelijk afval

Mevrouw Van den Berg (CU) was blij met het grondstoffenbeleidsplan. Goed dat er nu grote stappen gezet gaan worden om minder restafval te krijgen en meer te doen met de grondstoffen die geschikt zijn voor hergebruik. Het is wel een spannend plan, want nog lang niet alle inwoners zijn overtuigd van de noodzaak van een goed grondstoffenbeleid. Zij gaf een dringend advies om zeer tijdig te starten met een uitgebreide communicatiecampagne die voor alle inwoners te begrijpen is, ook voor mensen met leesproblemen of die niet digitaal vaardig zijn. Gewezen werd ook op het grote probleem van zwerfafval op het eiland. Beiden punten werden in nagenoeg zelfde bewoordingen door meerdere fracties geuit. Het project valt en staat met een gerichte inhoudsvolle en voor ieder te begrijpen communicatie, zeiden mevrouw Keijzer (CDA), mevrouw 't Hoen (PvdA), mevrouw Reijerkerk (VVD) en Heintjes (VKGO) "We komen van ver maar het gaat lukken". Corné Grinwis (SGP) legde accent op het bewerkstelligen van motivatie bij de burger om mee te doen. Participatie. En ook afval hoort niet in de natuur. Wethouder Markwat gaf aan dat het de bedoeling is stapsgewijs te implementeren aan de hand ook van goede communicatie.

Door Jaap Ruizeveld

Domeinen

Het beleidsplan is toegespitst op 4 domeinen. Afval en grondstoffen van huishoudens. Afval en grondstoffen van kleine bedrijven en maatschappelijke instellingen. Grondstoffen van de gemeentelijke organisatie en Circulaire aanpak grote economische sectoren op het eiland.
Het Grondstoffenbeleidsplan kwam tot stand in ambtelijke- en bestuurlijke workshops en in overleg met interne- en externe stakeholders. Bij de uitwerking van het plan blijft er een klankbordgroep van bewoners en stakeholders in stand.

Reductie restafval

De investeringen voor de maatregelen in het scenario Afval en grondstoffen van huishoudens met € 2,8 miljoen is aanzienlijk. Dat heeft ook te maken met het feit dat de gemeente alles moet inzetten om de doelen te halen. Ook zullen resultaten niet direct zichtbaar zijn. Het rendement van de investeringen hangt sterk samen met de reductie van de hoeveelheid restafval en deze trendbreuk neemt enkele jaren in beslag. Waar gaat het om in genoemd scenario?. Hierbij wordt het begrip diftar genoemd dat staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt. Hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert betere afvalscheiding en het aanbieden van minder afval een lagere variabele afvalstoffenheffing op.

Kosten en cijfers

De verwachting is dat met dit gekozen scenario de ambitie van maximaal 50 kg restafval per inwoner per jaar wordt gehaald. De kosten voor het gemeentelijk afvalbeheer dalen in dat geval met 31% ofwel (gemiddeld) € 39,-per huishouden per jaar. De individuele afvalstoffenheffing wordt verlaagd als men er in slaagt minder restafval aan te bieden. Dit door grondstoffen meer en beter te scheiden. Voorafgaand aan de verlaging van het restafval per inwoner, de verlaging van kosten en uiteindelijk lagere lasten voor de burger, zal geïnvesteerd moeten worden in nieuwe minicontainers en ondergrondse containers. De totale investering bedraagt afgerond € 3,8 miljoen, in 2 fasen, of wel € 2,3 miljoen voor het invoeren van Diftar in 2020 / 2021 en € 1,5 miljoen voor fase 2022 / 2023.

Uitvoering

Om het beleidsplan te kunnen realiseren is het van belang deze investering in één keer uit te voeren en te zien als een inhaalslag op het onderhoud / vervangen van minicontainers. Bij het opstellen van de "uitvoeringsplan" zullen de diverse onderdelen nader worden uitgewerkt. Bij deze uitwerking zullen de financiële consequenties worden vertaald naar de begroting 2021, waarbij tevens een voorstel wordt uitgewerkt voor het tarief afvalstoffenheffing. In 2020 zal gestart worden met het voorbereiden en uitvoeren van de eerste fase. Het hiervoor benodigde investeringsbudget is € 2,3 miljoen. De jaarlijkse financiële consequenties voor de drie overige domeinen worden geraamd op € 145.000,-voor de duur van het beleidsplan.