Duurzame investeringen

Goeree-Overflakkee - Voor de tweede ronde, oordeelvormend, kon de gemeenteraad zich donderdagavond uitspreken over het voorstel Kansen voor duurzame investeringen in Nieuwe- en Oude Tonge.

Door Jaap Ruizeveld

Dit met als basis een compensatie voor windopgave in de twee dorpskernen. Het kwam in de volksvertegenwoordiging al snel tot een akkoord. Het gaat samengevat om een project waarvan de revenuen ten gunste dienen te komen voor beide woonkernen. In eerste instantie - toen beeldvormend - in de vergadering van 31 oktober werden de voornemens van het college voor het realiseren van oplaadpunten voor auto's en E-fietsen (4 in elke kern), elektrische deelauto's, een multifunctionele sportkooi, het plaatsen van 200 zonnepanelen en met extra kredieten voor Nieuwe- en Oude Tonge voor een plus op de kerngerichte aanpak, al nader beschouwd. Een kansen- en kostenpost van 240.500 euro. Onze krant besteedde al uitvoerig aandacht aan dit onderwerp bij de beeldvormende ronde.

Breederveld (SGP) vond het een prima voorstel. Het is de uitvoering van het collegeprogramma. De dorpsraden zijn gehoord en kunnen zich in de voorstellen vinden, dus niet langer wachten en aan de slag met de uitvoering. Pipping (CU) uitte woorden van gelijke strekking en was blij dat duurzaamheid hier centraal staat. Plaats de deelauto op het Handelsterrein zodat ook de toeristen-watersporters er gebruik van kunnen maken adviseerde hij. Heintjes (VKGO was minder blij. Wat krijgen de kernen nu eigenlijk extra?. De investering in zonnepanelen vond hij tegenvallen. Het had omvangrijker kunnen worden opgezet met dan ook meer revenuen. Dat is nu een gemiste kans. De fractie PvdA noemde het een goed plan. Zwerus (groep Zwerus) had moeite met de 65.000 euro voor de sportkooi. Welke zelfwerkzaamheid ligt hieraan ten grondslag. Hij vergeleek dit item met de inzet bij een gelijk project in Achthuizen. De raad was het unaniem eens met de slogan: Aan de slag.