Afbeelding
Foto:

Diekhuus moet plaats krijgen in gebiedsontwikkeling van centrum

Er ontstond geen éénduidig of voldoende draagvlak in het vanaf 2016 intensief gevoerde zoekproces hoe men de toekomst van het Diekhuus wenste in te vullen. Gebruikers, niet-gebruikers, betrokkenen en belangstellenden namen aan deze sessie deel. Het doel was te komen tot een meer bruisend Diekhuus dat met een juiste mix van huurders en gebruikers meer publiek zou trekken en ten dienste zou zijn aan de directe omgeving (winkelcentrum van Middelharnis).

Draagvlak

Eind 2018 kreeg de raad (na de inventarisatie- en voorbereidingsfase) de verschillende Diekhuus - scenario's voorgelegd. Zowel intern bestuurlijk als extern bij betrokken partijen lag er geen bruikbaar eindresultaat voor gebouw en invulling. Met het overnemen van het voorliggende raadsvoorstel kiest de volksvertegenwoordiging dan voor een nieuwe aanpak om het project met de juiste fundamenten verder te brengen. In de overwegingen voor deze stap geeft het college aan dat het huidige gebruik en de levendigheid van het Diekhuus onvoldoende zijn, er behoefte is aan een nieuwe invulling en er inmiddels nieuwe feiten zijn zoals dat nu vast staat dat er een beroepscampus gebouwd zal worden en daardoor - op termijn - het totale complex van de voormalige technische school vrijkomt.

Bibliotheek

Zowel deze locatie als de positie van het Diekhuus zijn van belang voor de centrumontwikkeling van Middelharnis. Bij dit alles moet ook rekening worden gehouden met verplaatsing/aanpassing van het huidige pand van de bibliotheekvoorziening. Als deze voorziening naar het Diekhuus zou verhuizen heeft een en ander gevolgen voor de onderhoudskosten en het verduurzamen van het huidige onderkomen aan het Kerkepad. Een kostenpost die niet meer in de gemeentelijke begroting staat. De ontvangen input in de afgelopen periode is zeker niet overbodig stelt het college en kan worden betrokken bij de voorgestelde vervolgstappen. We hebben lessen getrokken uit het gevoerde proces dat er eerst kaders gesteld moeten worden. Een verstandige keuze die nu genomen wordt gaf Pipping (CU) aan. De bibliotheek moet naar het Diekhuus worden gebracht. VKGO betreurde de gang van zaken. Een goede communicatie heeft in het proces ontbroken. Ook de PvdA gebruikte deze woorden. VVD merkte op dat dit dossier nu weer terug is bij af. Kieviet (SGP) hield zijn maidenspeech. De fractie kon zich vinden in het collegevoorstel voor gebiedsontwikkeling waarin het Diekhuus een plaats dient in te nemen. Het college zegde een participatienota toe.