Bron: www.n59vandetoekomst.nl
Bron: www.n59vandetoekomst.nl Foto:

Pakje oppikken bij kluisje naast N59

Regio - Er wordt al geruime tijd nagedacht over het verbeteren van de N59. Het doel is om de weg veiliger te maken en de doorstroming te verbeteren. Daarnaast zijn er plannen om de weg duurzaam te maken. Bijvoorbeeld door slimme bushaltes met kluisjes voor pakketbezorging.

Om het aantal ongelukken te verminderen wordt er onderzocht of er een rijbaanscheiding kan worden gerealiseerd vanaf het kruispunt Schaapsweg tot knooppunt Hellegatsplein. Daarover wordt naar verwachting begin volgend jaar een beslissing genomen. Om de doorstroming te bevorderen komen er slimme verkeerslichten en observatiecamera's. Met de camerabeelden kan er sneller gehandeld worden bij incidenten. Ook wordt het rijgedrag op de weg gemonitord, die informatie wordt gebruikt om oplossingen voor de lange termijn te nemen.

Mogelijk komt er op de Schaapsweg een aparte rijstrook om linksaf te slaan richting Hellegatsplein. Op die manier kan de cyclustijd van de verkeerslichten korter, waardoor het verkeer minder lang hoeft te wachten. Ook wordt er gezocht naar een mogelijkheid om het verkeer dat van de A29 en A59 richting het eiland rijdt beter te laten doorstromen. Nu zijn er vaak verkeersopstoppingen op de plek waar het verkeer moet invoegen op de N59. Ook wordt er gekeken of bewoners en toeristen kunnen worden verleid om buitenom de spitsuren te reizen.

Het verduurzamen van de weg wordt vorm gegeven met dimbare LED-verlichting die alleen brandt als er in het donker verkeer over de N59 rijdt. En met gratis bandenpompen die werken op zonne-energie en bushaltes met pakketkluizen. Bewoners van het eiland kunnen hier hun internetbestellingen ophalen. Het gaat om een proefproject van EVAnet, waarbij bushaltes worden gecombineerd met slimme pakketkluizen. De ontvanger van het pakket heeft via een QR-code 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot deze kluis om het pakketje op te halen of om een zending te retourneren. Dat scheelt naar verwachting uiteindelijk zo'n 70% van het verkeer van (pakket)bestelbussen op de wegen en in de kernen van het eiland.