Regen nog steeds op de loer en ronduit kil

November geeft allesbehalve aangenaam weer af deze keer. Afgelopen zondag was dan toevallig een fraaie zondag tussendoor, maar de somberheid bleef overheersen, ook deze week. De korte daglengte in deze tijd van het jaar doet het extra donker ogen buitenshuis.

Regelmatig circuleren vlakke lagedrukgebieden in de buurt van Nederland en die brengen zo nu en dan ook wat regen mee. Vooral de directe kustgebieden ook (Flakkee) vangen het meeste buienwater op en naarmate je verder landinwaarts komt nemen de neerslagkansen belangrijk af. Met name rond maandag is de regenkans weer wat groter op de Eilanden. Dit weekend is het dan juist wat droger met slechts nog een geringe regenmogelijkheid.

We zitten in een van origine vrij frisse luchtsoort voor de tijd van het jaar. Als het gedurende de nachten iets meer opklaart duikt het kwik zo richting het vriespunt, maar vanwege de toch vaak nog hardnekkig aanwezige wolkenvelden kan het overdag niet echt veel opwarmen. Veel warmte wordt opgestuwd richting de regio Moskou, waar men zo'n beetje het warmste najaar beleeft in de historie. Anderzijds stroomt een portie poolkou uit over een deel van Scandinaviƫ de komende week. Die (bovenlucht)kou kan in een later stadium uitzakken tot bij Zweden maar onze Zuidwest-Nederlandse contreien blijven vrijwel zeker gevrijwaard van vroege winterkou. Niemand zit er eigenlijk al op te wachten denk ik half november.

Somberheid troef, weinig zon, kille dagen waarop het mogelijk nog wat (na)druppelt, is het parool dus voorlopig. Er is noch zicht op een doorbraak naar een zacht patroon met stevige zuidwestenwinden en temperatuurmaxima tot 15 graden, noch kans op een serieus koud regime zoals bijvoorbeeld medio/eind november 1985 en 1993. Toen schaatsten we zelfs tijdens de laatste fase van de slachtmaand bij middagtemperaturen rond de -4 graden.

Wel opvallend is dat het luchtdrukpatroon boven Noord - en West-Europa dit najaar anders is dan normaal en wellicht biedt dat nog wat perspectief voor de komende winter... De diverse toonaangevende internationale weerinstituten gaan vooralsnog uit van een door de bank genomen (veel) te zachte winter 2019-2020. Ondergetekende betwijfelt dat en ziet juist meer kansen voor een normale, tot mogelijk zelfs iets te koude variant met regelmatig kans op sneeuw en ijzel. De tijd zal het leren en halverwege februari weten we het zeker.