Afbeelding
Foto:

Strategie H2GO programma: Van waterstofrotonde tot verwarming van huizen

Het H2GO programma bestaat uit drie pijlers

Pijler 1: Productie, Energie Park Oude-Tonge

Het is de bedoeling om bedrijvenpark Oostflakkee in Oude-Tonge om te vormen tot Energie Park Oude-Tonge. Hier zal de productie plaatsvinden van groene energiedragers: groen gas, waterstof en ammoniak. Deze plaats is gekozen voor de gunstige ligging zodat 'groene waterstof' kan worden geleverd aan waterstoftankstation Greenpoint en voor Stad aan 't Haringvliet dat de ambitie heeft om cv-ketels op waterstof te gaan realiseren.

Pijler 2: Transport, de regionale waterstofrotonde

De verkregen waterstof zal van hieruit verder moeten worden getransporteerd naar de afnemers. Men is bezig aan de verkenning hoe dit transport plaats kan vinden, hierbij wordt ook gekeken naar het gebruik van bestaande gasleidingen. Verder wordt gekeken naar een koppeling met het waterstofnetwerk van de Rotterdamse haven.

Pijler 3: Vraag, wat zijn de mogelijkheden, waar liggen de kansen?

Er zijn op het ogenblik vier projecten die binnen het H2GO Programma worden onderzocht: Verwarming van de bebouwde omgeving. Men gaat onderzoeken of de ca. 550 woningen en gebouwen in Stad aan 't Haringvliet via het bestaande gasnet te verwarmen zijn met waterstof. Dit project staat of valt met het draagvlak onder de dorpsbewoners. Dit zou een primeur voor Nederland kunnen zijn. Voor voertuigen wordt er een vulpunt bij waterstoftankstation Greenpoint gerealiseerd. Hiervoor is een elektrolyser van 2,5 Megawat nodig. Waterstof kan worden ingezet bij de verduurzaming van de scheepvaart. Een aantal akkerbouwers onderzoekt de mogelijkheden om zonne-energie om te zetten in waterstof.