Wethouder Tea Both en gedeputeerde Berend Potjer met het zojuist ontvangen rapport. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Wethouder Tea Both en gedeputeerde Berend Potjer met het zojuist ontvangen rapport. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Waterstofprojecten op het eiland: zaak van lange adem

Een groot aantal partijen is het er over eens dat waterstof een belangrijke brandstof is voor de toekomst. Een jaar geleden ondertekende een groep betrokkenen uit de regio een document waarmee men aangaf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van waterstofprojecten op Goeree-Overflakkee. Onder de naam H2GO zijn in het afgelopen jaar de mogelijkheden en kansen op een rij gezet en vorige week werden deze in een document gepresenteerd.

Waterstof als buffer

Verschillende sprekers gingen tijdens de presentatie op de Partnerdag in op het toepassen van waterstof in het algemeen en op het eiland in het bijzonder. Omdat Goeree-Overflakkee met de windparken en zonneweides meer groene energie produceert dan men zelf gebruikt ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor energievoorziening. Men wil met het overschot van groene energie aan de slag gaan om dit om te zetten in waterstof. Het grote voordeel ervan is dat waterstof altijd beschikbaar is, dus ook als de zonneweides in de winter weinig elektriciteit leveren. Waterstof krijgt dan een bufferfunctie. Daarnaast zou gebruik kunnen worden gemaakt van het huidige gasnetwerk, want het lijkt dat gasleidingen ook gebruikt kunnen worden voor het transport van waterstof. Volgens de deskundigen is waterstof een goede kanshebber om aardgas te vervangen in de bebouwde omgeving.

Wethouder 'duurzaamheid' Tea Both van de gemeente Goeree-Overflakkee constateerde tot haar voldoening dat in het afgelopen jaar steeds meer partijen zich hebben aangesloten als partner bij H2GO. Onder haar voorganger Arend-Jan van der Vlugt is het proces in gang gezet en zij mag in het vervolg haar bijdrage leveren. In haar toespraak gaf ze aan dat er, hoewel er grote stappen zijn gezet, nog heel wat moet gebeuren voor alle initiatieven gerealiseerd kunnen worden, want dit blijkt een weerbarstige materie te zijn.

Gedeputeerde Berend Potjer had deze dag al verschillende bedrijven op het eiland bezocht en hij was onder de indruk van de mentaliteit op het eiland waar volgens hem vooral in kansen wordt gedacht. Omdat hij nog maar kort in functie is, kijkt hij met grote verwachting uit naar de plannen die gepresenteerd gaan worden.

Strategie

De vervolgstrategie is geschreven door Chris Hellinga van de TU Delft en maakt deel uit van de regiegroep die het proces begeleidt. Tijdens de bijeenkomst verzekerde hij dat er veel enthousiasme voor het project is op het eiland. Hij gaf aan dat de vervolgstrategie zich richt op het in gang zetten van zowel de productie als de afzet van waterstof, in combinatie met elektriciteit.

Er zijn al verschillende zelfstandige projecten, zo blijkt uit het strategiedocument. Zoals het realiseren van een vulpunt bij waterstoftankstation Greenpoint in Oude-Tonge. De andere projecten richten zich op de verwarming gebouwde omgeving (Stad aan 't Haringvliet) en het verduurzamen van de scheepvaart en de landbouw. Ook is er aandacht voor onderwijs. Goeree-Overflakkee kan een belangrijke rol vervullen bij het opleiden van waterstoftechnici, die de komende jaren hard nodig zijn. De heer Hellinga benadrukt, evenals de andere sprekers op de partnerdag, dat ondersteuning van de verschillende overheden, zowel regionaal, provinciaal, nationaal als Europa, onontbeerlijk is. Volgens hem kan het plan 'Goeree-Overflakkee als proeftuin' pas mogelijk zijn als ook de overheden hieraan een bijdrage leveren. In het opgestelde klimaatplan van de nationale overheid is nog niet veel plaats ingeruimd voor het gebruik van waterstof.

Tijdens de partnerdag bogen enkele deskundigen zich over de mogelijkheden van waterstof ter vervanging van en de combinatie met aardgas. Jörg Gigler gaf een technische uitleg over de stand van zaken en de mogelijkheden voor de toepassing van waterstof. Hij voorziet veel mogelijkheden als het gaat om de combinatie van waterstof met andere bronnen. Marijke Kellner van de Gasunie gaf een overzicht van de mogelijkheden van het gebruikt van waterstof in combinatie met gas.

Tijdens een paneldiscussie die aan het eind van de bijeenkomst werd gehouden bleek dat, voor er op een goede manier gebruik kan worden gemaakt van waterstof, er nog veel te innoveren valt. Er werd wel geconstateerd dat om 'tempo met het proces te maken' het heel belangrijk is dat 'iedereen aan boord is' want het gebruik van waterstof op het eiland kan alleen gerealiseerd worden als er een breed draagvlak voor is.