Afbeelding
Foto:

Nieuwe column: Fotograaf van de innerlijke mens

De ervaring leert wanneer ik met deze term op de proppen kom, de meeste mensen mij schaapachtig aankijken. Daarom noem ik mijzelf altijd de fotograaf van de innerlijke mens. Deze vorm van fotografie voer ik uit op de afdeling Radiologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Dit houdt in dat ik röntgenfoto's maak bij mensen die door de huisarts of specialist gestuurd worden. Foto's van botbreuken, ingebrachte drains, wervelinzakkingen, arthrose, protheses, longaandoeningen, nierstenen, enzovoorts. Het komt allemaal voor.

Het arsenaal aan klanten bestaat uit poliklinische en klinische patiënten, ofwel: mensen die van buiten het ziekenhuis voor een foto komen en patiënten die opgenomen zijn. Weinigen kunnen mij ontlopen. Want als de patiënt niet naar mij toe kan komen, dan ga ik naar de patiënt toe met het mobiele röntgensysteem. Dit geldt voor ernstig zieke patiënten op een verpleegafdeling of op de uitslaapkamer en Intensive Care. Maar daar blijft het niet bij. Ook op de Spoedeisende Hulp, het Sophia Kinderziekenhuis en de OK werken de MBB'ers. Ik durf gerust te beweren dat wij een prominente rol aannemen in het behandelbeleid van menig patiënt.

Voor mij als MBB'er is het de kunst om het perfecte plaatje aan te leveren. Bij patiënten die mobiel zijn, is dat niet heel moeilijk. Maar de meeste patiënten zijn niet mobiel. En als je dan toch een 'mooie' foto aan kunt leveren, dat geeft een kick. Over een kick gesproken… Ik denk terug aan een operatie van het sprongbeen (os talus) die door een ongeluk in stukken gebroken was en nu middels schroeven aan elkaar werd gezet waarbij ik assisteerde om foto's te maken. De chirurg had zonder de röntgenfoto's en mijn expertise de operatie niet tot een goed einde kunnen brengen. Dat soort momenten geeft een goed gevoel en laat u en mij een ding zien: het is een beroep dat het ziekenhuis niet meer uit te denken is! En over dit prachtige beroep hoop ik u de komende tijd te schrijven. Tot de volgende keer!

Column vanuit het ziekenhuis

Ouddorper Erik Bruggeman werkt als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige in het Erasmus MC in Rotterdam. In zijn maandelijkse column vertelt hij over zijn werk als 'fotograaf van de innerlijke mens'.