Afbeelding
Foto:

Rijkswaterstaat onderzoekt zoutverspreiding

Rijkswaterstaat voert het Kierbesluit stapsgewijs in. Omdat er nog onzekerheden zijn wordt er onderzoek gedaan naar zoutverspreiding en het optimaliseren van de visintrek. Rijkswaterstaat meet de zoutconcentraties in het Haringvliet voortdurend. Dat gebeurt met 6 verplaatsbare en 2 vaste meetpunten die elke 10 minuten op 3 dieptes meten. Ook de ecologische effecten van het kieren worden nauwgezet gemonitord.

Nalevering zoutproef Haringvliet

Een van de onderzoeken is de proef 'nalevering zout'. Bij deze proef wordt een situatie nagebootst van een lange droge periode, waarbij de sluizen helemaal dicht staan. Onderzocht wordt in welke mate het zoute water, dat in diepe putten en geulen is achtergebleven, zich verticaal en horizontaal verspreidt. Dat zal waarschijnlijk vooral gebeuren bij harde wind. Dit onderzoek is van belang om er zeker van te zijn dat het zoute water de meer oostelijk gelegen innamepunten voor zoet water niet bereikt.

Onderzoek met 3 stappen

Op 10 oktober is er tijdens vloed zout water vanuit de Noordzee in het Haringvliet gelaten. Daardoor zijn de diepe putten in het westelijk deel van het Haringvliet volgestroomd met zout water. Tijdens de tweede fase, van 10 tot 21 oktober, is er extra rivierwater naar zee gespuid. Daardoor is het zoute water weer de Noordzee in gespoeld en is de bovenste acht meter van het Haringvliet weer zoet. Op dit moment loopt de derde fase en wordt gemonitord hoe het zout uit de diepe putten en waterlagen zich verspreid. Dit fenomeen wordt nalevering genoemd.

Proef in het najaar

De situatie van nalevering van zout bij een langdurig droge periode wordt nagebootst in het najaar. De watervraag is in deze periode veel kleiner. Ook is de kans groot dat de rivierafvoer tijdens of na de proef zo groot is, dat eventuele ongewenste verzilting weer weggespoeld kan worden. Voorafgaand aan de volgende zomer is het zout dan weer weg. Bijkomend voordeel is dat het in het najaar meer waait en Rijkswaterstaat daardoor sneller kan leren wat de invloed van wind is op de zoutverspreiding.