Afbeelding
Foto:

Sociale schoonmaak op Unfriend Day

Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge zijn er veel verschillende redenen voor het ontvrienden op Facebook. Zoals een groot leeftijdsverschil, verschillende sociale omgeving en wanneer de één online heel uitbundig is en de ander juist erg ingetogen. Uit het onderzoek met 34.000 respondenten blijkt dat mensen die veel gemeenschappelijke vrienden hebben elkaar minder snel ontvolgen.

Botte afwijzing

Door middel van speciale tools kan in de gaten worden gehouden wie jou online ontvriend. Wetenschappers stellen dat bij sommige gebruikers van sociale media het aantal volgers invloed heeft op hun zelfbeeld en eigenwaarde. Ontvrienden voelt voor hen als kritiek op hun identiteit en een botte afwijzing. Wie dat wil voorkomen kan kiezen voor het 'muten' van updates in plaats voor ontvrienden.

Niet vanzelfsprekend

In een interview met NewScientist vertelt sociologie Volker dat de meeste mensen drie of vier goede vrienden hebben en daarnaast een schil van ruim 10 mensen die ze regelmatig zien. Ze concludeert dat jarenlange vriendschap niet vanzelfsprekend is. Als vrienden in verschillende levensfases terecht komen is de kans groot dat een vriendschap verwatert. Bijvoorbeeld de een studeert, de ander werkt, of de een heeft een kind, de ander niet.

Stressverlagend

Het nut van vriendschappen is aangetoond in verschillende onderzoeken. Het hebben van een netwerk met vrienden werkt stressverlagend en dat zorgt voor een betere weerstand. Het verschil tussen een vriend en een kennis legt de socioloog als volgt uit: "Het gaat erom dat je bij vriendschappen niet denkt in termen als: ik doe nu iets voor jou, dus dan doe jij morgen iets voor mij. Als je drie keer iets gedaan hebt voor je buren of voor je collega, dan ga je toch denken: nu mag ik ook wel wat terugkrijgen. Bij vriendschappen is die wederkerigheid anders."