Het trambruggetje over de haven is tijdelijk weg voor renovatie. Op 3 december is de brug weer terug.
Het trambruggetje over de haven is tijdelijk weg voor renovatie. Op 3 december is de brug weer terug. Foto:

Waarom zou je naar Dirksland gaan?

De Erfgoedtafel – een grote verzameling instellingen, organisaties en stichtingen die de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee vormgeeft – boog zich vorige week over 'de casus Dirksland'. Dit als concreet voorbeeld richting een kwaliteitsslag van de erfgoedprojecten. Ga omhoog en vooruit, was de boodschap die de Erfgoedtafel meekreeg. Omhoog: kijk niet alleen naar de details, maar ook naar de samenhang met structuren in het landschap, zoals dijken en kreken. Vooruit: kijk hoe je erfgoed kunt verankeren in de nieuwe werkelijkheid.

In Dirksland lijkt het verkeer een dominante rol te spelen. Niet alleen door de vangrail langs de haven, midden in een historische dorpskern, maar ook door de parkeerdrukte. "Het havenkanaal wordt gedomineerd door blik", zei landschapsarchitect Abe Veenstra. "Dat doet het historische karakter en de sfeer geweld aan." Hij noemde ook de spuikom, die als bedrijventerreintje "redelijk op datum" is en toe is aan een transformatie die recht doet aan de historie.

Vanuit de groepjes die zich over 'de casus Dirksland' bogen, kwamen tal van ideeën en suggesties. Van zeer gedetailleerd tot redelijk abstract. Camoufleer de spuikom met groen, was een idee. En: maak er een skibaan of een kunstwerk dat het getij weergeeft.

Er zijn kansen voor waterberging in bijvoorbeeld het havenkanaal, en voor wandel-, fiets- en kanoroutes. Een wandelroute zou over het voormalige jaagpad langs het kanaal kunnen lopen. Die vangrail moet natuurlijk weg, evenals het parkeren op de peekaaien. Het zou mooi zijn als het afgesneden gedeelte van de haven – indertijd gerealiseerd om het wegverkeer meer ruimte te geven – weer haven wordt en de leilindes langs het water als niet-historisch element verdwijnen.

In het dorp zou verbetering mogelijk zijn door de gedempte kreek aan de Tuinstraat op de een of andere manier te accentueren en de Voorstraat een ander aangezicht te geven door het dissonante gemeentehuis uit de jaren tachtig te slopen of van een andere gevel te voorzien. Aan de Erfgoedtafel klonk ook het geluid dat er een nieuw verkeerscirculatieplan zou moeten komen. Dat moet ertoe leiden dat het gebied rond de haven verkeersluwer wordt en daarmee meer verblijfskwaliteit krijgt en dus aantrekkelijker is voor bezoekers. Dat er kortom, reden genoeg is om naar Dirksland te gaan.