Vrijdag en tijdens het weekend droger

De maand oktober is (uiteraard) weer te mild verlopen in ons land. Op Flakkee werd het ongeveer een graad te zacht. Het was ook een veel te natte maand op de Eilanden. De kans is groot dat de huidige slachtmaand ook weer een te zacht verloop kent, want zeker tot halverwege de maand is er geen zicht op serieuze koude uit het hoge noorden of oosten.

Opvallend koud evenwel is en blijft het boven Scandinavië. Een deel van de daar aanwezige poolkou probeert tegen het weekend af te zakken tot nabij Oslo en Stockholm. Die koude tong zou inderdaad flink zuidelijker kunnen geraken, maar aan de andere kant richting Oost-Europa probeert juist heel zachte lucht via de Balkan op te stomen richting de regio Moskou. Dit geeft al aan dat de mogelijkheden van eventueel kouder weer richting Nederland nihil zijn. Immers, de echte kou moeten we geïmporteerd krijgen vanuit het verre noordoosten.

In een zogenaamd zadelgebied zullen we blijven vertoeven de komende dagen. Dat is een gebied precies tussen respectievelijk twee hoge - en lagedrukgebieden in, waarbij het vaak rustig weer is in de omgeving. Kalm weer dus veelal, maar helaas geen volledig droog weer gedurende een aantal dagdelen. Vooral op de donderdag viel er weer enige tijd regen bij een zwakke tot matige vrij zuidelijke wind erbij. Zacht is het allerminst en soms zelfs bijna even kil met middagtemperaturen niet veel hoger dan 9 of 10 graden.

Vanzelfsprekend behoeven we met deze condities niet te rekenen op veel zonneschijn. Al met al komt dat vaak nogal sombere novembersfeertje goed tot uitdrukking dezer dagen. Op vrijdag en zaterdag zou het wat fleuriger kunnen worden met iets meer zon erbij. Een vrij actieve oceaandepressie staat waarschijnlijk alweer gepland voor 11 of 12 november en de daarmee samenhangende waterdragers zijn voornemens Nederland natuurlijk aan te gaan doen. Met wat geluk valt het op zondag en deels maandag echter nog mee qua neerslag. Het regengebied zou wel eens vrij zuidelijk kunnen indraaien aanvankelijk, met het regenaccent voornamelijk op het noorden van België.