Afbeelding
Foto:

Coöperatie Goederenhub GO zorgt voor 'efficiënt en schoon goederenvervoer'

Zaterdagochtend was Eilanden-Nieuws aanwezig tijdens de presentatie van Goederenhub GO in Het Diekhuus. Geïnteresseerden konden uitgebreid van gedachten wisselen met de initiatiefnemers: Jaap Nagtegaal van Nagtvlucht Transport, Jan van Dongen van VDH Company en Monique Sweep van Coöperatie Deltawind. Daarnaast presenteerde een aantal andere betrokkenen bij het initiatief zich aan de toehoorders.
Monique Sweep van Coöperatie Deltawind legde uit dat het idee voor een Goederenhub op het eiland is ontstaan naar aanleiding van een idee van Charlene Hersman. Zij won drie jaar geleden de Duurzame Challenge van Deltawind. Haar idee was om voor zowel ondernemers als particulieren pakketten zoveel mogelijk te bundelen bij transport van en naar het eiland. Er rijden volgens haar teveel busjes van pakketbezorgers over het eiland.

Langs de N59 en de N57 zouden overslagplaatsen moeten worden gecreëerd waar vandaan de pakketten met elektrische busjes of bakfietsen verder verspreid zouden worden over het eiland. Het idee van Charlene is opgepakt door transportondernemers Jaap Nagtegaal en Jan van Dongen en door Monique Sweep van Deltawind. Men is momenteel zover dat er al één van de opslag- overslagplaatsen is gerealiseerd. Kroon Tapijt uit Oude-Tonge stelt een deel van haar bedrijfshal aan de Energiebaan ter beschikking voor de Goederenhub. Arius Kroon liet in een korte toespraak zaterdag weten dat hij gelooft in de hub, want hij is ervan overtuigd dat de goederenstroom steeds meer gebundeld moet worden en dat dit past in het duurzaamheidsstreven van het eiland. Joost van Welsenis van Goed voor Goed is in het pand van Kroon al vertegenwoordigd met een kringloopwinkel en hij verzekerde dat zijn mensen (met een afstand op de arbeidsmarkt) er voor zullen zorgen dat er altijd iemand aanwezig om goederen in ontvangst te nemen in de Goederenhub. Het is de bedoeling dat men 6 januari van het komend jaar van start gaat. Verder is het plan om ook een hub te vestigen langs de N57. Hiervoor is men nog op zoek naar een overslagpunt op bijvoorbeeld het industrieterrein van Stellendam. De onderhandelingen hierover zijn al in een vergevorderd stadium.

Transportondernemers

De beide transportondernemers Jaap Nagtegaal en Jan van Dongen die hun sporen hebben verdiend als logistieke ondernemer zijn het afgelopen jaar aan de slag gegaan om het idee van een Goederenhub uit te voeren. Hij verwacht veel draagvlak omdat de hub wordt opgezet als een coöperatie waarbij iedereen kan aansluiten. Men kan al lid worden van de coöperatie voor een bedrag van € 50,-. "Hiermee wordt de hub van iedereen voor iedereen". Zijn collega Jan van Dongen van VDH Company wist dat hij als transportondernemer "een van de grootste vervuilers is". En daar heeft hij geen vrede mij. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij – als wereldreiziger – heel dankbaar is dat hij op Goeree-Overflakkee mag wonen. "Ik word steeds trotser op Goeree-Overflakkee", zo verzekerde hij zijn gehoor. Hij verwacht dat de Goederenhub er toe zal leiden dat het eiland "nog mooier wordt", omdat het initiatief minder autobewegingen geeft en daardoor beter zal zijn voor het milieu. Hij hoopt dan ook van harte dat veel ondernemers aanhaken bij het initiatief.

Gemeente

Naast de genoemde organisaties is ook de gemeente Goeree-Overflakkee nauw betrokken bij het voortraject voor de realisering van de Goederenhub, wat ook door hen financieel ondersteund wordt omdat het in het gemeentelijk mobiliteitsplan past. Wethouder Tea Both gaf aan dat de hub heel goed past bij het duurzaamheidsstreven van de gemeente. Samen met Deltawind is de gemeente al actief op het gebied van bundelen van goederenstromen en deze organisaties zullen dit in de toekomst nog verder gaan uitbreiden. De gemeente zal ook via hun leveranciers gaan bezien of men ook andere partijen en geadresseerden warm kunnen krijgen om hun goederen te laten afleveren bij de Goederenhub, zodat ze vervolgens op een milieuvriendelijke manier verder op het eiland verspreid kunnen worden.

ViaTim

Tijdens de bijeenkomst was ook een aantal externe partijen aanwezig die hun expertise kunnen gaan gebruiken bij de realisering van de Goederenhub. Michiel Nieuwkerk, de oprichter van de organisatie ViaTim vertelt iets over zijn bedrijf. ViaTim streeft er naar om in het land zoveel mogelijk 'ViaTim-punten' te realiseren. Hij is er toe gekomen omdat uit onderzoek blijkt dat gemiddeld in Nederland per straat dagelijks 13 pakketbusjes rijden. Er wordt door particulieren veel online besteld en dat moet natuurlijk afgeleverd worden en als de klant niet thuis is dan moet de besteller nog een keer langskomen. ViaTim heeft al een fors netwerk van adressen van particulieren waar pakketten in ontvangst kunnen worden genomen en waar te verzenden pakketten kunnen worden aangeleverd. De mensen van het ViaTim-punt zorgen voor verdere verspreiding in de wijk. Doordat er veel minder verkeersbewegingen zijn, kan hiermee veel CO2-uitstoot worden bespaard. Nieuwkerk streeft er naar om in Nederland 6.000 ViaTim-punten te realiseren. Deze punten zullen ook op Goeree-Overflakkee een belangrijke plaats in gaan nemen als het gaat om het verdelen van pakketten van de Goederenhub op het eiland.
Birgit Hendriks en Max Prudo van Eco2city vertelden iets over hun organisatie die veel ervaring heeft opgedaan met goederenlogistiek in de steden. Zij benadrukten dat samenwerken en bundelen van goederen, ook voor het eiland, een eerste vereiste is.

1. Van Grijs naar groen, hier overladen

De goederenhub is het distributiecentrum. Het fungeert als aflever- of verzendadres voor aangesloten bedrijven en consumenten op het eiland en als logistiek ontkoppelpunt voor nationale vervoerders en verladers.

2. Full service distributiecentrum

Vanuit dit centrale punt worden alle goederen, pallet- en rolcontainervrachten gebundeld en zero emissie (zonder CO2) uitstoot) naar de eindontvangers op het eiland gebracht. Goederenhub GO is voor ondernemers de maatwerkleverancier als het gaat om transport van en naar het eiland.

3. 100% elektrisch, zero emissie

Bedrijven en inwoners van Goeree-Overflakkee ontvangen hun goederen via het distributiecentrum. De ondernemer of inwoners bepaalt wat met de goederen gebeurt: in opslag nemen of (gebundeld) doorleveren. De ondernemers en inwoners regisseren daarmee de laatste kilometers van de levering zelf, in samenwerking met Goederenhub GO. Zo worden ondernemers en inwoners in plaats van eindpunt, het beginpunt van duurzame eilanddistributie.

4. ViaTim Punten

ViaTim Punten ontvangen pakketten voor hun wijk. Buurtgenoten kunnen pakketten bij het ViaTim Punt afhalen of het ViaTim Punt bezorgt het pakket op het gewenste moment thuis. Bij een ViaTim Punt kunnen ook pakketten verzonden en bestellingen geretourneerd worden.


In kader bij artikel:

Voorzieningen Goederenhub GO

De te realiseren Goederenhub GO beschikt over standaard logistieke voorzieningen, waardoor alle soorten lading kan worden ontvangen, zoals pallets, rolcontainers, e.d. Men is in staat om
1. Goederen te ontvangen en te bundelen.
2. Goederen op te slaan.
3. Bezorgen bij bedrijven en consumenten en ViaTim-punten zonder CO2-uitstoot.
4. Ook de retourlogistiek kan worden georganiseerd.
5. Er kunnen ook logistieke handelingen zoals ompakken, emballage afvoeren en prijzen worden verricht.

Bedrijven, maar ook particulieren die meer informatie willen kunnen terecht bij de medewerker buitendienst Rien Buth, rien@ghgo.nl tel. 06-45353655. www.ghgo.nl

De initiatiefnemers van Goederenhub GO.