Staatkundig gereformeerd ongemak

In de eerste plaats was er de opmerking van de heer Öztürk van DENK die de SGP verweet niet royaal en ruim te zijn voor moskeeën. Kerken immers mogen klokken luiden en waarom zou een moskee dan geen oproep mogen doen tot het gebed. Bovendien, zo was zijn betoog, hebben gelovigen elkaar heel hard nodig in onze seculiere cultuur. Daarom zou een ruime steun van de SGP voor de vrijheid op dit punt wel gewenst zijn. Er is volgens Öztürk een diepe kloof in de Nederlandse samenlevingen en gelovigen zouden er goed aan doen om elkaar niet in de wielen te rijden. Tegenover de seculieren dus een gezamenlijk front van de gelovigen, aldus de vertegenwoordiger van DENK.

In de tweede plaats was er de reactie van de heer Bisschop van de SGP. Hij betoogde dat een gebedsoproep iets anders is dan het luiden van een klok. Klokken, zo was zijn redenering, kunnen voor meerdere doelen gebruikt worden. Hij vond het daarom geen goed idee, zoals de blauwe moskee in Amsterdam graag wil, om een via luidsprekers versterkte oproep te laten horen. Het zou zomaar een opstap kunnen zijn voor praktijken die in islamitische landen heel gewoon zijn en dat er rond de uren van het gebed luide oproepen gaan klinken. Wie ooit weleens in een islamitisch land is geweest, die weet dat rond de gebedstijden er luid en duidelijk van de minaret een bede klinkt over de grootheid van Allah en de belangrijkheid van de profeet Mohammed. De oproep impliceert eigenlijk dat de hele wereld aan Allah gehoorzaam moet zijn. Het is dus een oproep die nogal ver gaat en er is wel degelijk een verschil tussen het luiden van een klok met alleen een signaal en een oproep met een concreet gebed en een belijdenis. Ik weet eigenlijk niet of het wel zo'n goed idee zou zijn om van kerktorens te gaan roepen dat de God van de Bijbel de ware God is. Dat lijkt mij meer een taak voor de eredienst, dan dat het zomaar ongeadresseerd de lucht in wordt gebracht. Uiteraard heb ik niets tegen het publiek getuigen van God en Zijn Woord, maar omdat zomaar in algemene zin af te roepen lijkt met ook niet in lijn met de Bijbel.

In de derde plaats was er een reactie van Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij verweet de SGP niet wat krachtiger stelling te nemen tegen de gebedsoproepen vanaf de moskee. Ons land, zo stelde Baudet, is van oudsher een christelijk land. En in een dergelijk land is in de publieke ruimte wel plaats voor openbare uitgingen van het christendom en niet voor openbare uitingen van de Islam. Dat was volgens Baudet strijdig met de geschiedenis van ons land, een land wat volgens Baudet heel veel te danken heeft aan het christendom. De reactie van de SGP was heel opmerkelijk. Bisschop ging de liberale democratie verdedigen en zag daarom ruimte voor christelijk belijden maar ook voor het belijden van gelovigen uit andere godsdiensten. De SGP verdedigende dus tegenover Baudet het goed recht van onze liberale democratie. Voorwaar een hele opmerkelijke gedachte voor een partij die artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis in haar vaandel heeft staan. Ik kan me zo voorstellen dat het laatste woord hier nog niet over is gezegd en dat de heer Bisschop met enige ongemak op dit debatje zal terugzien. Want het is en blijft opmerkelijk dat een seculier mens, in de persoon van Baudet, SGP-ers moet aansporen om wat duidelijker en stelliger het christelijke geloof te verdedigen. Staatkundig-gereformeerd ongemak zullen we maar denken.

Ds. W. Visscher.