Afbeelding
Foto:

Neem de tijd voor je ontbijt (en leg je telefoon weg)

Uit onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt onder bijna 500 kinderen blijkt dat ruim 4 op de 10 basisschoolleerlingen ontbijten achter de televisie, computer, tablet of smartphone. Een opvoeddeskundige zegt tegen RTL Nieuws dat uit een ander onderzoek blijkt dat ouders schermen steeds vaker inzetten als zoethoudertje. Maar dat is niet gezond, omdat tijdens het kijken naar een scherm je lichaam niet de signalen geeft als je vol zit. Het ontbijt zou volgens haar juist een moment van rust en contact moeten zijn. "De ochtendspits is druk, maar daarna volgt er ook nog een drukke dag."

Het ontbijt is voor veel Nederlanders geen maaltijd waarvoor uitgebreid de tijd wordt genomen. De Volkskrant wijst op een recent onderzoek, daaruit blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet ontbijt, daarnaast is er een grote groep die minder dan vijf minuten de tijd neemt voor de eerste maaltijd van de dag. Ontbijten is voor veel mensen een haastklus.

Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag te ontbijten, omdat dit ervoor zorgt dat de spijsvertering op gang komt. Daarnaast voorkomt het trek in ongezonde snacks in de uren voor de lunch. Geadviseerd wordt om de schijf van vijf in acht te nemen. Aanraders voor een gezond ontbijt zijn volkoren brood, zuivel en fruit. Mensen die 's morgens echt geen tijd hebben of geen hap door hun keel krijgen wordt geadviseerd om een ontbijt mee te nemen en dat later op een rustig moment op te eten.