Afsteken vuurwerk


GOEREE-OVERFLAKKEE - Jaap Willem Eijkenduijn stelde namens de PvdA-raadsfractie mondelinge vragen aan het college over het wel zeer vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dat verwacht je toch niet in oktober en kinderen, ouderen en ook dieren ondervinden overlast van het afgeschoten vuurwerk. Het is elk jaar een terugkerend verschijnsel.

Eijkenduijn wilde weten welk plan het college heeft om meer en beter op dit verschijnsel te handhaven. Burgemeester Grootenboer antwoordde dat er in de kernen Nieuwe-Tonge, Goedereede en Ooltgensplaat een pilot met extra toezicht wordt in gezet. Twee weken voor oud- en nieuwjaar worden zes extra boa's ingezet. Er worden duidelijke afspraken gemaakt en er wordt meer gehandhaafd. Overlast op het gehele eiland kan gemeld worden bijvoorbeeld via 0900-8844 of bij ernstige zaken 112. Een verbod op knalvuurwerk valt onder de landelijke overheid. Gekeken wordt of er mogelijkheden zijn om buiten de directe kernen van de dorpen een evenement te organiseren.

Stikstofproblemen

Wat zijn de gevolgen van de stikstofproblematiek voor ons eiland?.Is er een totaaloverzicht van bouwprojecten voor woningen en windmolens die nu vertraging oplopen en wat zijn de effecten voor onze boeren?. Deze vragen stelde ook de PvdA-fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn aan het college. Dit naar aanleiding van de onrust die niet alleen landelijk maar ook op Goeree-Overflakkee heerst over de effecten na het Raad van State-besluit over PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Vooralsnog, wachtend op aanvullende onderzoeken met toetsingskaders, zijn er op het eiland geen in uitvoering zijnde projecten getroffen. Wel kan een bouwactiviteit in Stellendam niet van start omdat er nu geen vergunning kan worden afgegeven. Voor windparken zijn er ook geen problemen.