Meer duidelijkheid over privatiseringsaanpak onderhoud voetbalaccommodaties

Maar hoewel de gehele raad nu eindelijk stappen wil zetten, dit onderwerp heeft al veel te lang op duidelijkheid van aanpak moeten wachten en we moeten door, werd het een warrige discussie. Uitmondend in een aanvaard voorstel van de burgemeester om toch eerst maar alle fracties nog schriftelijke vragen te laten stellen en mede met die inbreng in november eindelijk knopen door te hakken.
Magertjes, onvoldragen voorstel, het lijkt op een achternamiddag in elkaar te zijn gezet. Met deze woorden zette de PvdA (mevrouw 't Hoen) gelijk de toon. Wethouder Bruggeman gaf aan dat er wel degelijk goede contacten met de clubs waren geweest. Dat men de scenario's kende. Dat DBGC en in het verlengde daarvan Herkingen nu niet langer kunnen wachten op een ultieme consultatieronde bij alle voetbalclubs. Privatiseren. Het groot accommodatieonderhoud bij de gemeente. Gelijke monniken, gelijke kappen. Wat geldt straks voor de andere sportclubs. Nu alvast gelden voor genoemde 2 voetbalclubs vrijmaken kwam ook niet tot overeenstemming. Kortom informatie ontbrak en het dossier wordt in de novembermaand mogelijk helder en duidelijk opnieuw ter tafel gebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Toelichting collegevoorstel

Bij de behandeling van de Kadernota 2020 gaf de raad uitdrukkelijk te kennen het document te willen bespreken voorafgaand aan het besluit over de Begroting 2020. Er is immers een aanzienlijk krediet nodig voor een kwaliteitsimpuls voor alle voetbalaccommodaties. De gemeente heeft te maken met een veelheid aan constructies die met de diverse voetbalclubs in het verleden getroffen zijn rond de eigendomsverhoudingen en uitvoering en bekostiging van het onderhoud van hun accommodaties. Een gewenste harmonisatieslag kon aanvankelijk niet worden gerealiseerd. In 2017 is vervolgens een nieuw proces in gang gezet met het projectplan 'Voor een vitale voetbalsport op Goeree-Overflakkee 2030'.

Passend aanbod

Het college geeft aan dat de uitgangspunten en scenario's, zoals die nu voor de voetbalaccommodaties worden geformuleerd, te zijner tijd ook als basis benut kunnen worden voor het vervolgtraject, de harmonisatie van de afspraken voor andere buitensportaccommodaties binnen de gemeente. Met inachtneming van de uitgangspunten die de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) hanteert voor de onderhoudskosten van een voetbalveld met bijbehorende zaken, vindt het college dat zij de voetbalverenigingen een passend financieel aanbod kunnen doen voor de bekostiging van privatisering van het onderhoud. Dit binnen de financiƫle ruimte die op dit moment jaarlijks in de gemeentebegroting beschikbaar is voor de instandhouding van de voetbalaccommodaties. Maar al deze toelichtende bespiegelingen in het collegedocument haalden de fracties vooralsnog niet over de streep.