Sluitende gemeentebegroting maar grenzen financiële mogelijkheden komen in beeld

In de aanbiedingsbrief wordt duidelijk vermeld dat de grenzen van de financiële mogelijkheden in beeld komen. Dat er keuzes moeten worden gemaakt en dat ingezet blijft worden op een verdere concretisering van prioriteiten. Vanuit de Kadernota is in opdracht van de raad door B. en W. een Plan van Aanpak opgesteld met aandacht voor de vermogenspositie.
Wethouder Feller gaf een korte presentatie waarin hij de kernpunten samenvatte. Aangaf dat het begroten grillig is in verband met onzekerheid rond algemene uitkeringen en dat de gemeente daardoor waakzaam dient te zijn voor ontwikkelingen hierin. Voor wat de woonlastendruk betreft (belastingen) geldt dat de tarieven in 2020 met 2,5% worden verhoogd. De heffingen kennen een andere berekeningsmethode waarbij rekening moet worden gehouden met maximaal 100 procent kostendekking. Voor de rioolheffing leidt deze methode tot een verlaging van het tarief (ten opzichte van 2019) met 10 euro. Voor de afvalstoffenheffing wordt het tarief - eveneens vergeleken met dit jaar- met 60 euro verhoogd. Uitgangspunt is dat de kostendekking niet wijzigt en op het niveau van 85% blijft en op de langere termijn stijgt naar volledige (100%) dekking. De tariefsverhoging heeft te maken met een nieuw contract voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval, strengere milieueisen en ontwikkelingen op de afvalmarkt.

Projecten

De begroting is structureel en reëel in evenwicht. Hoewel er sprake is van een overschot wordt zorgvuldig vermeld dat er diverse opgaven zijn die wel benoemd zijn in de Kadernota maar niet financieel zijn vertaald in de begroting 2020. Dat geldt o.a. voor het verder ontwikkelen van het Diekhuus, huisvesting ambtelijke en bestuurlijke organisatie, baggerwerk haven Oude-Tonge, het Respijthuis, toekomst zwembaden in de gemeente en de voortgang activiteiten op Fort Prins Frederik. Budgettaire gevolgen van verkoop van de aandelen Eneco zijn niet verwerkt. Wegvallende dividendinkomsten maar ook lagere rentekosten komen vanaf 2021 hier aan de orde.

Bijna 50.000

In de aanbiedingsbrief bij de Programmabegroting 2020 staan op alle relevante punten cijfers vermeld en ook enkele kengetallen. Zo nadert de gemeente met rasse schreden het inwonertal van 50.000. (stand in augustus van dit jaar 49.952). Het werkloosheidscijfer was in 2018 landelijk 3.9% en op Goeree-Overflakkee 2.8%. Cijfers van dit jaar zijn er nog niet. Er worden per programma en thema belangrijkste doelen aangegeven die in de komende raadsperiode gerealiseerd moeten worden op de terreinen Leefbaarheid, Jong en oud, Economie en Burger, bestuur en financiën. Accenten op onder andere een juiste toeristische balans en inwoners met een achterstand op de arbeidsmarkt begeleiden om hun vaardigheden te ontwikkelen en daarmee de zelfredzaamheid te vergroten. Baten en de lasten kunnen worden vergeleken en er wordt ingezoomd op het realiseren van de begroting. Dit aan de hand van het gekozen anticiperend scenario. Dit alles weer gekoppeld aan het gesloten coalitieakkoord. Meest in het oog springende politiek-relevante voorstellen boven de 100.000 euro zijn "Bijdrage Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Algemene uitkering, groot onderhoud voormalig Raadhuis Middelharnis, Riolering, exploitatie accommodaties SRGO en Sociale werkvoorziening.

Vragen

Vier fracties, SGP, CDA, CU en VVD hadden voorafgaand aan de besprekingen programmabegroting (opgenomen bij de raadsbrief) al bij elkaar 52 schriftelijke vragen aan het college gesteld. Een zeer breed scala van onderwerpen dat alle facetten van de samenleving raakt. Grootschalig tot meer gerichte verduidelijking vragende punten zoals bijvoorbeeld de blijvende zorg over het personeelsbestand, de marktgelden, pilot bibliotheek op scholen tot aan werking van de dorpsraden.