Incidenten rond plaatsen tweetalig bord bij Fietsstraten in Ouddorp

Op de lijst Ingekomen stukken bij de raadsvergadering van donderdagavond stond een brief van Hans Klijn namens de Stichting Natuurlijk Ouddorp. In dit schrijven staat dat: "Als de gemeente Goeree-Overflakkee niet terugkomt op deze waanzinnige beslissing dan zullen de burgers van Ouddorp zelf het heft in handen nemen". Natuurlijk Ouddorp keurt de tweetalige borden ten sterkste af en verwijst naar de oorlogsjaren 40-45. "Dit soort borden heeft er in genoemde periode genoeg en veel te lang gestaan", aldus de letterlijke tekst in de brief.

Infobrief college

Met een enkele tekstinkorting geven wij hier de toelichting van het college weer. B. en W. schrijven: "Stichting Natuurlijk Ouddorp heeft op 1 oktober per email aangegeven het niet eens te zijn dat er bij fietsstraten ook borden geplaatst worden in de Duitse taal. Over deze kwestie is ook uitvoerig contact geweest met een bewoner aan een fietsstraat. Men is het met de aanleg van de fietsstraten niet eens (ook al kenbaar gemaakt op de informatieavond en aan alle fractievoorzitters) en ook niet met de vertaling van de fietsstraat naar het Duits. Men refereert hierbij aan de Tweede Wereldoorlog.

Beantwoording

"Na de informatieavond van 25 juni is vanuit ondernemers de wens gekomen om bij een fietsstraat ook borden te plaatsen in de Duitse taal. Omdat zij anders inkomstenderving verwachten van Duitse gasten. De fietsstraat is ook in Duitsland bekend, maar dan met een andere bebording. Het college geeft aan te hebben ingestemd met het verzoek van de ondernemers om de bebording voor de Duitse gasten aan te passen zoals zij dit herkennen. Onder het bord komt te staan kfz frei. (vertaling is overigens geen Fahrradstrasse) zoals Stichting Natuurlijk Ouddorp vermeldt. In de afgelopen periode zijn 5 van de 6 borden met Duitse tekst verwijderd en ontvreemd door derden".

Ongepast

"Vandalisme mag in de visie van het college geen invloed hebben op de afweging om deze bebording al dan niet te plaatsen. Het college is dan ook voornemens de bebording in het kader van participatie en hospitality te laten staan c.q. terug te plaatsen. De nieuw te plaatsen borden zullen qua formaat in onderlinge verhouding worden aangepast. Het is niet de bedoeling geweest dat mensen aanstoot nemen aan de bebording, maar het college vindt een vergelijk trekken met de oorlogstijd niet aan de orde en ongepast"