Installatie van het nieuwe VKGO raadslid Rita van den Nieuwendijk. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Installatie van het nieuwe VKGO raadslid Rita van den Nieuwendijk. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Rita van den Nieuwendijk is nieuw raadslid voor VKGO

Rita van den Nieuwendijk is niet alleen in het eilandelijk politieke circuit maar ook in het maatschappelijk veld geen onbekende op Goeree-Overflakkee. Raadslid en daarna fractievoorzitter in de periode 1992 tot 2009 in de lokale partij ABB, Algemeen Burgerbelang in de toen nog zelfstandige gemeente Middelharnis en al jaren daarvoor betrokken bij de lijst Hoogzand, waar zij actief deelnam aan de fractievergaderingen. ABB haalde bij de verkiezingen als lokale partij zelfs drie zetels.

Verontreinigde bagger

Overigens al vanaf 1981 liet Rita van zich horen met de handtekeningenactie gericht tegen plannen om Rotterdams verontreinigd baggerspecie te storten in het Haringvliet. In korte tijd stond de teller op 600 ondertekenaars. Zij stond haar "mannetje" bij het inspreken in de raad. Best spannend op dat moment herinnert zij zich. Want luisterden de bestuurders wel naar wat wij te zeggen hadden. Met genoemde support en meerdere reacties van onder andere NLGO hebben de bestuurders toen een verstandig besluit genomen om de stort te weigeren. In 2009 maakte Rita pas op de plaats. Om gezondheidsredenen in familieverband was mijn plaats toen thuis, vertelt zij. Samen met haar (overleden) man werkte Rita destijds in een landbouwbedrijf (witlof). Jarenlang was zij ook werkzaam op Hernesseroord als activiteitenbegeleidster. Nu, met drie kleinkinderen, dochter en zoon, heeft zij een rijke familieband.

Motivatie

Haar motivatie, haar drive voor de politiek, is in enkele woorden samen te vatten. Inzet en meedenken om belangen voor de burgers en het eiland te behartigen. Niet vanuit een eng hokje maar open en transparant voor de hele gemeenschap. Je zit niet voor jezelf in de volksvertegenwoordiging. Samen met je fractiegenoten neem je je verantwoordelijkheid. Je loopt niet weg voor moeilijke beslissingen. Je maakt deel uit van de samenleving. Je bent actief betrokken bij activiteiten. Je hoort wat er lokaal leeft en wat er zich afspeelt. Daarom was en is haar keuze voor Vitale Kernen Goeree-Overflakkee ook te verklaren. Rita geeft aan dat zij al vele jaren deelneemt aan de fractievergaderingen en daar haar inbreng bij discussiepunten en onderwerpen kan leveren.

Plaatsje hoger

Op de kandidatenlijst VKGO bij de verkiezingen in 2018 stond zij op plaats 8. Omdat VKGO in het college kwam schoof Teun Koote (7) een plaatsje op en nu is het haar beurt. Verwacht van haar geen uitspraken als "het is een uitdaging". Gewoon keihard - samen met je collega's - je best doen voor burgers en eiland, herhaalt ze. De beleidsvelden die zij mag vertegenwoordigen zullen vermoedelijk liggen bij handhaving, openbare orde en veiligheid, Algemene interne zaken en sport, landbouw en visserij. Haar wortels zitten in de agrarische sector. De visserij heeft haar grote interesse. Maar ook door haar activiteiten en betrokkenheid in de zorg, de erfgoedtafel, het beschermd dorpsgezicht om maar enkele aspecten aan te stippen, hoopt zij een bijdrage te mogen en kunnen leveren aan de belangenbehartiging van het eiland in de brede zin van het woord.