Weercolumn: Regen en beduidend zachter dit weekend

Na een paar fraaie droge en ook tamelijk frisse novemberdagen is het weer de beurt aan de vertrouwde regenperikelen. Vorige week zei ik in deze rubriek dat een echte depressiedoorbraak inclusief regen en wind zich eventueel in de eerste week van november zou kunnen aandienen en daar neem ik een week later geen woord van terug. Inderdaad bepalen depressies het Eilandenweerbeeld de eerste novemberweek.

Vrijdag arriveert al een eerste regenband met zo'n 5 millimeter water en ook in het weekend blijft het niet droog. Het zonnige plaatje (dat de fraaie herfstkleuren mooi deed uitkomen de voorbije dagen) verdwijnt en de somberheid gaat weer overheersen buitenshuis. Het feit dat de wintertijd is ingegaan en dat de dagen nog steeds korten, draagt er niet toe bij dat het er fleuriger op wordt tijdens de toch al meestentijds bewolkte dagdelen. Wat vooral opvalt qua temperatuurbeeld met de afgelopen periode is dat de nachten veel zachter gaan verlopen vanwege de aanvoer van zachte oceanische lucht. Werd het richting donderdag bijvoorbeeld nog zo'n -2 graden in de open (duin)gebieden van Zuid-Holland. In de nacht naar zaterdag zal het niet veel verder zijn afgekoeld dan 11-12 graden. Vanwege het gebrek aan zon overdag zullen de maxima niet veel hoger gaan uitkomen dan de minima. Periodiek zal het ook in de nieuwe week tot regen gaan komen, maar grote hoeveelheden zitten er voorlopig niet in.

Opvallend is al enige tijd de onvervalste winterkou in vooral het noorden van Scandinaviƫ. Daar werd het al bijna -30 graden aan het begin van de week. Een deel van die kou stroomt zuidwaarts komende week, maar gaat onze breedten niet bereiken voorlopig. Anders was dat begin november 1980 met op de derde dag van de maand zelfs overdag vorst in ons land. Extreem koude lucht vanuit het noordoosten gaf ons buitengewoon lage temperaturen destijds waarbij een snerpende 'ooster' het bovendien extra steenkoud deed aanvoelen. De kou werd toen afgesloten met een dik pak sneeuw waarna de rest van de maand overigens zeer zacht verliep. Ook het vervolg van die winter stelde maar weinig voor.