Afbeelding
Foto:

Een eerlijk boek over moeder zijn

Op herkenbare en humoristische wijze kijkt Annemarie, moeder van vijf, naar zichzelf en haar omgeving in relatie tot de opvoeding van haar kinderen. Ben je onzeker over jezelf? Of juist tevreden met je eigen ik? De bril waarmee je naar de wereld kijkt, heeft invloed op de manier waarop je je kinderen opvoedt. Moeten kinderen voldoen aan jouw (hoge) verwachtingen of mogen ze hun eigen unieke zelf zijn?

Veel belangrijker dan het perfecte plaatje is het vinden van balans, ontdekte Annemarie. En het geven van onvoorwaardelijke liefde. Nabijheid en de aandacht in de vorm van een knuffel, compliment, samen een boekje lezen of een knutsel maken. Gevoelens van veiligheid en nabijheid zitten niet in grote dingen, maar in de wetenschap van het kind dat zijn ouders hem onvoorwaardelijk liefhebben en accepteren. Alles wat je aandacht geeft groeit, deze term is zeker ook bij de opvoeding van toepassing, zo is de conclusie. Daarbij past ook het geven van verantwoordelijkheid door het kind de dingen die hij al zelf kan ook zelf te laten doen.

Onvoorwaardelijke liefde

Annemarie vertelt op een herkenbare manier over haar twijfels, worstelingen én de mooie momenten in de opvoeding. Ze houdt zielsveel van haar kinderen, dat is zeker te merken in de liefdevolle manier waarop ze schrijft over hen.

Op een open en eerlijke manier kijkt ze naar zichzelf en benoemt daarbij ook haar onvolkomenheden. Tegelijkertijd moedigt ze andere moeders uit om ook eerlijk naar zichzelf te kijken en het perfecte plaatje te vergeten. En daarvoor in de plaats realistisch te zijn dat niet altijd alles in de opvoeding perfect gaat, maar het allerbelangrijkst is dat je kind later zal kunnen zeggen: mama en papa hielden van mij zoals ik was.

Bij balans in de opvoeding hoort jezelf kwetsbaar op te durven stellen. Het is goed als kinderen zien dat je ook je fouten toe durft te geven en als het nodig is ook vergeving vraagt.

Heel mooi wordt beschreven hoe Annemarie als ouder met vallen en opstaan het beste voor haar kinderen zoekt en ze juist daarom ook open staat voor feedback van anderen. Ervaringen delen met andere moeders blijkt heel effectief te zijn. Om haar eigen gevoelens en die van haar kinderen beter te begrijpen, raadpleegde ze ook de nodige literatuur en sprak ze met opvoed- en ervaringsdeskundigen, zoals haar vriendinnen met puberkinderen.

Verschil in temperament

Het bestuderen van het opvoed-boek 'Stop met schreeuwen' (Rosa Renner) dat onder meer ingaat op wetenschappelijk onderzoek van twee psychiaters rondom de aangeboren verschillen in temperament en wat de invloed hiervan is op gedrag, heeft Annemarie ook veel inspiratie en nieuwe inzichten gegeven in de opvoeding.

Tussen de columns door geven vier moeders met volwassen kinderen een terugblik op de manier waarop zij hun kinderen opvoedden. Wat zouden ze nu anders doen of juist niet? Meerdere moeders geven ook opvoedtips, een orthopedagoog komt aan het woord en daarbij volgt steeds de terugkoppeling: wat leert de Bijbel ons over opvoeding?