Afbeelding
Foto:

Opvoeden in Godsvreze

Tegelijk waarschuwt hij ook afgedwaalde kinderen om terug te keren en te luisteren naar de stem van God. U treft in dit boekje veel Bijbelse raadgevingen, waarin de bewogenheid met het zielenheil van kinderen op een indringende wijze doorklinkt.

Het is oorspronkelijk een Engelse uitgave; de vertaling is van Claudia Visser. De illustratie op de omslag is een detail van een schilderij over de verloren zoon (1661) van Barent Fabricius, uit het Rijksmuseum te Amsterdam.

Edward Lawrence (1623/1627) was een puriteins predikant in Engeland (Baschurch), maar werd uit zijn ambt ontheven als gevolg van de Act of Uniformity, maar hij bleef toch preken. In 1670 werd hij gearresteerd en beboet. Daarna vestigde hij zich in Londen en ging voor in een zaal. Edward was een vriend van Philip Henry, de vader van de bekende Bijbelcommentator Matthew Henry. Samen met zijn vrouw Deborah kreeg hij acht kinderen. Twee van hen deden hem veel verdriet, omdat zij geen acht sloegen op de christelijke opvoeding van hun ouders. Dat feit vormde de aanleiding voor het schrijven van dit boekje.

Na een algemene inleiding volgen indringende brieven aan alle christelijke ouders en aan zijn geliefde kinderen. Aan zijn eigen kinderen schreef hij o.a.: 'Jullie moeten het ver beneden je waardigheid achten om jezelf aan iemand anders te geven dan aan God.'

Hij eindigt de brief aan zijn kinderen als volgt:

'Denk eraan dat ik jullie gezegd heb dat de liefde de vervulling is van Gods wet en dat begeerte evenzo de vervulling is van de wet van de duivel. Hier zal ik het bij laten. Laat Hem, de Onsterfelijke, jullie Vader zijn. Zoals mijnheer (Robert) Bolton (een puriteinse predikant en theoloog uit de zestiende en zeventiende eeuw) tegen zijn kinderen zei, zeg ik tot jullie: 'Waag het niet mij op de oordeelsdag te ontmoeten als een onwedergeborenen.'

Hoe is dit boekje (12 bij 17 cm) verder ingedeeld?

Verklaring van de tekst, de nood van vrome ouders met kinderen die nog niet gered zijn, toepassing, middelen om deze nood te voorkomen, raad, een ernstige vermaning voor goddeloze kinderen en aanwijzingen tot de ware wijsheid.

Edward Lawrence eindigt dit boekje met de volgende passage:

'Als jullie je oprecht bekeren tot Hem, zal God jullie (zoals Hij in de gelijkenis van de verloren zoon wordt afgeschilderd) in genade tegemoet treden, jullie op de hals vallen en kussen. Hij zal jullie verblijden met alle heerlijke zaken van het Evangelie en zeggen: 'Deze Mijn kinderen waren dood en zijn weer levend geworden; zij waren verloren en zijn gevonden.'

Op een bijzonder liefdevolle wijze heeft de schrijver aangedrongen om zich te bekeren. Van harte aanbevolen. De problematiek van die tijd kunnen we naadloos overzetten naar onze 21e eeuw.