Wim Nobel, Directeur Bedrijven Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden.
Wim Nobel, Directeur Bedrijven Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden. Foto:

'Peilgestuurde drainage' past bij duurzaamheidsstreven Rabobank

Wim Nobel legt uit dat projecten zoals peilgestuurde drainage een warme belangstelling van de Rabobank hebben. Peilgestuurde drainage is een voorbeeld van een duurzame maatregel in de landbouw en die wil de bank graag ondersteunen om verschillende redenen. De wortels van de huidige Rabobank liggen voor een groot deel in de landbouw (Boerenleenbank). "We verloochenen onze afkomst niet", aldus Nobel, "want 80% van de agrarische bedrijven zijn zakelijke relaties van onze bank". Hij benadrukt dat dagelijks ongeveer honderd accountmanagers 'onderweg' zijn in deze sector. Dit heeft als gevolg dat men bij de Rabobank een grote ervaring heeft opgebouwd in de contacten met akkerbouwers en veetelers. En dan gaat het niet uitsluitend over de financiële huishouding van de bedrijven, maar men denkt ook actief mee over het ontwikkelen van innovatieve activiteiten. Innovaties die vooral de duurzaamheid bevorderen. "En daar valt ook de peilgestuurde drainage onder".

Duurzaamheid

De bank stimuleert deze - en andere - initiatieven van harte. Ze doet dit niet door financiële bijdragen, maar vooral door het nemen van initiatieven en het bijeenbrengen van verschillende partijen. In het geval van peilgestuurde drainage belegde de Rabobank in het voorjaar een bijeenkomst waarbij, naast agrariërs, ook mensen van het Waterschap Hollandse Delta, de gemeente Goeree-Overflakkee, een vertegenwoordiger van een adviesbureau en deskundigen op het gebied van waterhuishouding waren. Wim Nobel legt uit dat het bekend is dat de Rabobank duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, en daar past peilgestuurde drainage perfect in. Het regenwater wordt gecontroleerd afgevoerd en kan langer bewaard worden ten gunste van de gewassen. Afgelopen zomer bleek dat op akkers waar het systeem werd toegepast geen beregening meer nodig was. Hiermee werd veel energie bespaard, want in de zomertijd zijn er veel akkers waar 24 uur per dag dieselmotoren moeten draaien om de beregening mogelijk te maken. Verder wordt er met peilgestuurde drainage beter gebruik gemaakt van de voedingsstoffen in de akker, omdat deze minder vlug worden 'weggespoeld'.

Banking for Food

De Rabobank heeft een visie ontwikkeld onder de naam 'Banking for Food'. Wim Nobel verduidelijkt dat de verwachting is, dat er wereldwijd over dertig jaar 10 miljard monden te vullen zijn. Voeg hierbij dat de levensverwachting van de mens steeds langer wordt, dan is het 'van levensbelang' voor de volgende generaties dat er duurzaam met de voedselvoorziening wordt omgegaan.

"We moeten meer voedsel gaan produceren met minder land en grondstoffen, daar kan een gecontroleerde waterhuishouding deel van uitmaken". De Rabobank is in het kader van Banking for Food wereldwijd actief om een betere voedselvoorziening te realiseren. Dit gebeurt volgens Wim Nobel aan de ene kant met grote projecten, waarbij ondernemers in de landbouw en andere grote voedselproducenten zijn betrokken. Maar ook bij kleine projecten, waarbij de positie van arme boerenfamilies wordt versterkt via de Rabobank Foundation.

Kleinere projecten

Kleinere projecten zijn er ook in de buurt, zo is de bank betrokken bij een project bij een Hellevoets volkstuinencomplex waar ook een vorm van peilgestuurde drainage is gerealiseerd. Verder wordt de Ledenraad van de bank betrokken bij ondersteuning van projecten in de regio. Deze leden mogen zelf projecten aandragen voor een bepaald subsidiebedrag en dit zelf ook overhandigen. Dit zijn vooral initiatieven die een duurzame samenleving bevorderen.

De Rabobank zal zich in de komende tijd nog meer gaan inzetten op het gebied van verantwoorde voedselproductie. Hierbij komt ook aan de 'voedseldistributie' aan de orde. Want momenteel is de voedselketen nog heel lang. Producten die regionaal zijn geteeld moeten een lange omweg maken eer ze weer in de regio terug zijn. In samenwerking met de stichting Diverzio worden initiatieven ontwikkeld om producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen en dan geldt dit vooral zorginstelling. Wim Nobel vertelt dat in de regio van de bank er tussen producenten en ziekenhuizen gesprekken zijn om de hier geteelde producten ook te leveren aan zorginstellingen in de regio. De plannen zijn al in een vergevorderd stadium.

Rabobank streeft er - ook in haar werkgebied - naar om zoveel mogelijk samen op weg te gaan naar een duurzame voedselproductie, en daar is de peilgestuurde drainage een voorbeeld van.