Europa

De Amerikanen hebben een staakt het vuren afgedwongen en vooral Poetin heeft duidelijk gemaakt dat het zo niet verder moet. Rusland en Amerika maken de dienst uit in het Midden-Oosten. De Europese Unie komt vrijwel niet in beeld. Er zijn alleen wat uitingen van zorg en verder niets. Kennelijk ontbreekt het aan macht en invloed om ook maar iets te betekenen. Een ontnuchterende conclusie, die ook voor de toekomst van belang is. Als Amerika niet meer wil bijdragen aan de verdediging van Europa, dan geeft dat heel veel zorgen. Hoe komt het eigenlijk dat Europa in de wereldpolitiek op dit punt eigenlijk niets voorstelt? Het heeft denk ik te maken met de plek van Duitsland. En daarover zijn de gedachten nog niet afgerond.

Het grootste land in de Europese Unie is zondermeer Duitsland. Dit land heeft de meeste inwoners en het grootste industriƫle potentieel. Voor de euro en voor de EU is Duitsland onmisbaar. Zouden de Duitsers uit de Unie vertrekken, dan is dat tegelijk het einde van de Unie. De bondskanselier van Duitsland is daarom ook de machtigste persoon binnen Europa. Weliswaar hebben ook Engeland en Frankrijk een belangrijke plaats, maar het grootste land is en blijft Duitsland. Op allerlei gebied doet dit land zijn invloed gelden. De auto-industrie in Europa is goeddeels in Duitse handen. Ook rond de energiepolitiek voert Duitsland een belangrijke plaats. Verder heeft dit land bij allerlei benoemingen een dikke vinger in de pap. Een president uit welk Europees land dan ook gaat altijd bij de bondskanselier langs. Duitsland is een groot en machtig land en daar kan niemand omheen.

Duitsland is echter ook een zwak land als het om militaire zaken gaat. De Amerikaanse president maakt zich voortdurend boos omdat dit land zijn NAVO verplichtingen niet nakomt. Het Duitse leger is ook amper in staat om elders in de wereld een missie uit te voeren. Bovendien heeft Duitsland geen atoomwapen. Het telt daarom ook niet mee als het gaat over militaire operaties waar dan ook. Het is dus een groot land, maar beperkt als het gaat om militaire macht en bereidheid om die macht in te zetten. Op dit punt is er ook een dilemma. Kijk, wil Europa weer volop meedoen, dan zal Duitsland de kar ook militair moeten gaan trekken. Er is een veel machtiger Duitsland nodig. Maar dat roept natuurlijk weer de herinnering op aan het verleden. Willen de Europese landen wel een militair en economisch heel sterk Duitsland? Dit is een heel moeilijke spanning, waar in allerlei hoofdsteden druk over nagedacht wordt. Maar voorlopig is het wel zo dat de Europese Unie militair niets in de melk heeft te brokkelen. Rusland, Amerika en China bepalen de agenda voor deze wereld.

Dit situatie is denk ik niet echt gelukkig. Het zal niet eenvoudig zijn, maar laten we hopen dat de Amerikaanse president, met zijn soms wat onbehouwen aanpak, wel vorderingen maakt. Europa hoeft niet het machtigste werelddeel te worden. Maar het is wel belangrijk dat de Europese belangen gewaarborgd zijn en blijven. Op dit moment is daarvan helaas geen sprake. En dat mag best zorg geven. Rusland lijkt een steeds belangrijker rol te krijgen. Andere landen laten ook van zich horen en daarom kunnen we in Europa niet langs de kant blijven staan. Het geeft een wat onrustig gevoel als we de wereldpolitiek volgen. We weten echter ook dat de Heere regeert. Daarom mogen we ook gerust zijn. De Heere lopen de zaken niet uit de hand. Zijn Raad zal bestaan en Hij doet Zijn welbehagen. Dat is troost in moeilijke tijden.