Afbeelding
Foto:

Goed idee voor Goeree-Overflakkee

Ouderdom komt met gebreken. Momenteel is het de bedoeling dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Pas als het echt niet meer gaat, komt iemand in aanmerking voor opname in een verpleeghuis. Het parttime verpleeghuis biedt opvang voor een aantal dagen per week. Dat heeft als voordeel dat de mantelzorgers worden ontlast, de oudere wellicht langer thuis kan blijven wonen, weer in contact komt met de 'buitenwereld' en stapje voor stapje kan wennen aan het leven in een verpleeghuis. Begin vorig jaar besloot 'Den Haag' om een pilot op te zetten om dit idee een kans te geven.

De burgerboerderij sluit aan bij de wens om te weten waar je voedsel vandaan komt. De deelnemers leggen geld in, huren een stuk grond en schakelen een boer in. Die produceert het voedsel dat de deelnemers willen hebben. Van tomaten tot appels en van scharrelei tot varkensvlees. De deelnemers komen iedere week hun groenten, eieren en vlees halen op de gezamenlijke boerderij. Ze weten precies waar hun eten vandaan komt en steken af en toe de handen uit de mouwen op hun boerderij. Deelnemers worden niet voor niets 'herenboeren' genoemd.

Er zijn plaatsen waar de bevolking zich door middel van een referendum mag uitspreken over concrete plannen. Bijvoorbeeld de inwoners van een dorp of wijk laten stemmen over het wel of niet invoeren van een blauwe zone om parkeerproblemen aan te pakken. Waarbij bewoners zelf het voordeel van meer beschikbare parkeerplaatsen mogen afwegen tegen de langere loopafstand voor mensen die langere tijd willen parkeren. Daarmee komt democratie dichterbij dan één keer in de vier jaar een vakje rood kleuren.