Afbeelding
Foto:

Gaat de portemonnee verdwijnen?

Oudere mensen kunnen zich de tijd nog herinneren dat het loon iedere week contant werd overhandigd. Op vrijdagmiddag werden de loonzakjes uitgedeeld als beloning voor de werkweek. Dat is definitief voorbij. Contant geld is steeds minder nadrukkelijk aanwezig in Nederland. Er zijn steeds meer plekken waar alleen maar met pin betaald kan worden. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, met als doel om overvallers de pas af te snijden. Of bij winkels die fouten met het afrekenen en de inname van vals geld willen voorkomen.

Voorstanders van contant betalen zeggen dat het geven van tastbaar zakgeld helpt om kinderen met geld om te leren gaan. Het Nibud (Nederlandse Instituut voor Budgetvoorlichting) stelt dat digitaal geld sneller rolt, omdat er geen betaalpijn wordt gevoeld. Die wordt wel gevoeld bij het overhandigen van munten of briefgeld. Ook voorvechters van privacy zijn tegen digitaal betalen, omdat iedere transactie die je doet daardoor wordt vastgelegd en je zo een digitaal spoor achterlaat.

Ruim 1400 mensen namen deel aan een onderzoek van Hart van Nederland vorige maand. De uitkomst was dat slechts 26 procent nog contant betaald, daar staat tegenover dat 83 procent van de deelnemers vindt dat contant geld moet blijven bestaan.

Er is al flink wat gezegd en geschreven over het eventuele afschaffen van contant geld. In een lijstje met voordelen van een pasjeshouder staat een verrassend argument. Heren die een goedgevulde portemonnee dragen in hun broekzak, kunnen daardoor last krijgen van hun ruggenwervel. Een platte pasjeshouder kan dat voorkomen...