Wankel droog bestand

Het grote regenen is gestopt en we kunnen nog een aantal vrij droge dagdelen verwachten waarbij het overigens niet al te zonnig zal zijn op Flakkee en omgeving. De lucht blijft tamelijk vochtig en in deze periode van het jaar is de verdamping (overdag) sowieso tamelijk gering. Met een voornamelijk zuidelijke aanvoer blijft het zacht met maxima tot 18 graden.

Veel wind staat er overigens niet gedurende de hele periode: meer dan een windkracht 4 is het nauwelijks in het open veld en de bebouwde kommen. Gedurende de nachten is er een kleine mistkans trouwens, vooral richting de grote open vlakten van de Eilanden. Een hogedrukgebied verzorgt dit redelijke weerbeeld tot pakweg zaterdag. Het accent van het hoog ligt tot zondag nog boven het Europese continent en geeft aflandige wind in flinke delen van West-Europa. In het weekend regent het alweer enige tijd als er later op zaterdag tot zondag een storing rakelings ten westen van ons langskomt. De daarmee helaas weer samenhangende regenband kan zo'n 5 millimeter water geven in onze westelijke contreien.

Begin volgende week evenwel zien we de druk stijgen in de regio Ierland tot IJsland, terwijl de barometers boven Scandinaviƫ gaan dalen. Deze setting zorgt ervoor dat de wind bij ons uit tamelijk noordelijke richtingen gaat komen en het vooral flink gaat afkoelen. Bovendien kunnen dan enkele buien via de Noordzee in gaan draaien. Doordat vooral de bovenlucht flink kan afkoelen kunnen die paar buien vergezeld gaan van hagel of onweer. Mocht het te verwachten hogedrukgebied richting IJsland nog krachtig genoeg zijn met net genoeg uitstraling richting het Noordzeegebied, zou het met de buien kunnen meevallen.

In ieder geval zijn we het zachte tot zeer zachte weer wel kwijt dan. Overdag is het soms niet veel meer dan een graad of 10-11 en de doorstaande vrij noordelijke wind maakt het dus waarschijnlijk wat guur buitenshuis. Vooral ook de nachten rond dinsdag/woensdag kunnen koud uitpakken met een graadje nachtvorst wellicht. Een echte depressiedoorbraak inclusief regen en wind zou zich eventueel in de eerste week van november kunnen aandienen.