Weercolumn: Komende week langer droog en zachter

Oktober gaat onverdroten door met het spuien van hemelwater en op sommige stekken in de randstad is er deze maand al meer dan 170 millimeter regen gevallen. Verder het binnenland in nemen de neerslaghoeveelheden steeds af. Het relatief milde water van de Noordzee en het IJsselmeer zorgen ervoor dat juist in die omgeving de meeste neerslag valt.

Tot en met het weekend bivakkeren we (evenals vorige week) in een grensgebied tussen de vrij droge gebieden enkele honderden kilometers ten oosten van Nederland en de voortdurende depressie-invloeden ten westen van ons, met name bij Ierland en Engeland. Een nagenoeg diagonaal lopende trog (zuidwest-noordoost lopend) via Ierland naar Noorwegen blijft ook invloed op het weer in ons land hebben. De meeste regengebieden lopen dan ook van zuidwest naar noordoost met het accent op Noord- en Zuid-Holland. Zeer regelmatig komen er dus regenzones over, die soms worden afgewisseld door betere dagdelen waarop het wat droger is. Het hardnekkige lagedrukgebied is tijdens het komende weekend nog aan te treffen boven de Noordzee waar deze raddraaier weliswaar iets opvult, dus minder diep zal zijn. Droge dagdelen zijn er dus maar weinig tot en met zaterdagmiddag. De temperaturen zullen op een wat lager plan geraken en de 25 graden van vorige zondagmiddag in het zuiden van het land zal waarschijnlijk pas weer in april 2020 worden bereikt. Totaal anders was dat op de gedenkwaardige 13e oktober 1975 toen de vroegste sneeuw ooit werd opgetekend in het land. Ook op de Eilanden zag het toen enige tijd wit waarbij de maximale temperatuur niet veel hoger kwam dan een schamele 4-5 graden.

Na het weekend komt er wat stabieler weer naar onze contreien. Uiteindelijk kan dit resulteren in een situatie met meer invloed van hoge druk. Waar de eventuele spil van die hoge druk komt te liggen is nog niet volledig bekend, maar traditiegetrouw is dat meestal in onze omgeving of bij Oost-Europa gedurende de laatste fase van oktober. Met wat geluk kunnen we van een goeddeels droge en zachte week gaan spreken.