Van links naar rechts: Frank van Oorschot, Arjen Bevelander en ecoloog Dirk van Straalen.
Van links naar rechts: Frank van Oorschot, Arjen Bevelander en ecoloog Dirk van Straalen. Foto:

Agrariërs willen geen zout Volkerak-Zoommeer

Verzilting van landbouwgrond is voor de meeste agrariërs in deze regio een nachtmerrie en daarom bekijken ze met argusogen de ontwikkelingen die zich in de wateren rondom Goeree-Overflakkee afspelen. Frank van Oorschot noemt de verschillende activiteiten, zoals het getij terug in de Grevelingen, verzilting van de Krammer-Volkerak "en we hebben ook nog een blijvende zorg rondom het Kierbesluit". Wat dit laatste betreft zijn er nog veel onzekerheden. Hoewel momenteel de zoetwatervoorziening op het eiland prima is – ook tijdens de afgelopen droge perioden. Goeree-Overflakkee was een van de weinige gebieden in Nederland waar voldoende zoetwater voorradig was. Maar de agrariërs blijven alert. Het blijkt dat er bij de LTO-afdeling vragen leven, onder andere of werkelijke zoutindringing in het Haringvliet niet onomkeerbaar is, zodat er tijdig ingegrepen kan worden als het Haringvliet te zout wordt. Ook de gevolgen van het besluit om via de aanleg van een sluis in de Brouwersdam het getij weer terug in de Grevelingen te brengen, zijn heel onzeker. Een aantal landbouwers verwacht hierdoor problemen voor het toenemen van zoute kwel.

Volkerak-Zoommeer

Maar momenteel baren de plannen van het rijk om het zoete Volkerak-Zoommeer aan de oostkant van het eiland weer zout te maken wel de grootste zorgen. En die zorgen blijken niet alleen te leven bij de agrariërs rondom het gebied. Vorige week werd er een brief gestuurd naar de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de brief, die door meer dan 120 belanghebbenden en organisaties is ondertekend, wordt bezwaar gemaakt tegen de plannen van het rijk om het Volkerak-Zoommeer zout te maken. De ondertekenaars van de brief zijn agrariërs van Goeree-Flakkee, Zeeland en Brabant. Maar niet alleen agrariërs, ook natuurbeschermingsorganisaties, sportvissers, ecologen en biologen. Zij maken bezwaar tegen de in hun ogen onnodige plannen om de het Volkerak Zoommeer zout te maken.

Schouder aan schouder

Het komt niet zo vaak voor dat natuurbeschermers en agrariërs schouder aan schouder staan in discussie met de overheid. Bij het gesprek met de heren Van Oorschot en Bevelander, was ook ecoloog Dirk van Straalen aangeschoven. Hij is het roerend met de agrariërs eens als de situatie van het Volkerak-Zoommeer ter sprake komt. Ook Van Straalen verwacht grote problemen voor de boeren als de zoetwaterbuffer Volkerak-Zoommeer zout zal worden. Toename van zoute kwel zal vast en zeker plaats gaan vinden. De ecoloog vertelt dat het zout maken van het Volkerak-Zoommeer overbodig is. De maatregelen worden genomen om de blauwalg tegen te gaan. Volgens Van Straalen is dit niet meer nodig. Blauwalg is sterk afgenomen en in het zoete water heeft de natuur zich 'spectaculair' ontwikkeld.

Alleen aangehoord

Dirk van Straalen vindt dat het rijk met de programmatische aanpak van de Deltawateren waarin men weer terug wil naar de oorspronkelijke staat, voor de Deltawerken te ver doorslaat. De plannen worden volgens hem achter het bureau in Den Haag gemaakt en naar lokale ecologen, "die hier dagelijks met hun laarzen in de modder staan, wordt niet geluisterd". Ondanks dat hij een groot aantal hoorzittingen heeft bijgewoond en aan klankbordgroepen heeft meegewerkt, vindt hij dat 'Den Haag' toch gewoon de eigen gang gaat.
Deze gedachte leeft ook heel sterk bij de boeren. Frank van Oorschot en Arjen Bevelander hebben namens LTO bij verschillende bijeenkomsten rondom 'het zout worden' van het Volkerak-Zoommeer en de Grevelingen hun zegje namens de LTO-afdeling gedaan. "We worden aangehoord, maar het blijkt nergens uit dat er naar ons geluisterd wordt", zo is de verzuchting.

Natura 2000-gebied

De maatregelen die de overheid nastreeft met het zout maken van het gebied, is volgens de agrariërs en de ecoloog in strijd met de wet. Het Volkerak is een Natura 2000-gebied en dat mag niet worden aangetast en nu gaat de overheid toch ingrijpen in dat gebied door de natuur helemaal op zijn kop te zetten.
Binnenkort zal het rijk de beslissing nemen over het zout maken van het Volkerak/Zoommeer. Hier in de regio zien vrijwel alle betrokkenen deze beslissing met angst en beven tegemoet. Met de brief die vorige week is verstuurd, hoopt men dat de plannen voor een zout Volkerak-Zoommeer nog kunnen worden tegengehouden, want de zoetwatervoorziening rondom dat gebied is voor de boeren en tuinders en voor de natuur van levensbelang.