Afbeelding
Foto:

Messias belijdende Joden door de eeuwen heen

Waarom kunnen we van hen leren? Omdat zij eerstelingen waren en hun getuigenissen en hun levens laten zien dat het volgen van de Messias een prijs heeft, maar dat dit lijden niet opweegt tegen de geestelijke rijkdom die wij in de Messias hebben ontvangen.

Dit is een uitgave in samenwerking met Stichting Steun Messias belijdende Joden. Opgedragen aan alle Joodse gelovigen in de Messias, voor wie de woorden van Paulus aan Timotheüs realiteit waren en zijn: 'En allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vijandig bejegend worden' (2 Tim. 3:12, eigen vertaling).

De directeur Stichting Steun Messias Belijdende Joden, Herbert Bulten, schreef een woord vooraf. Een citaat uit dit woord vooraf:

'Messias belijdende Joden zijn niet in één beeld te vangen. Zij zijn net zo veelkleurig als de mantel van Jozef, of als het beeld op de cover van dit boek. Maar… allen hebben zij hun dubbele identiteit: ze behoren tot het Joodse volk én maken deel uit van de Gemeente van Christus. Op de cover van dit boek wordt dit symbolisch weergegeven door davidster en kruis. Niet als twee gescheiden werelden, maar als één verbonden, overlappend geheel. Die dubbele identiteit loopt als een rode draad door heel de geschiedenis van de Messias belijdende Joden'.

Hoe houden de Messias belijdende Joden van toen en nu ons een spiegel voor?

Zij ervaren een tweeledige opdracht: Joden helpen begrijpen wat haar Joodse wortels zijn. Dankbaar dat ze hun eigen Messias mochten ontdekken en gedreven om van Hem te getuigen.

Dr. Pieter Siebesma zelf schreef een inleiding, waarin hij uiteenzet hoe dit boek tot stand gekomen is. De basis van dit boek is een serie artikelen die hij van 2013 tot en met 2019 heeft geschreven voor het blad Immanuël van de Stichting Steun Messias belijdende Joden. Daarnaast heeft hij in het najaar van 2018 een aantal artikelen geschreven voor de De Waarheidsvriend en artikelen die hij schreef voor het maandblad van de Stichting Israël en de Bijbel in Harmelen in 2014.

Dr. Pieter A. Siebesma (1954) is hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Leuven en daarnaast docent Bijbels Hebreeuws aan diverse instellingen.

Het boek zet in met een hoofdstuk Messias belijdende Joden, een minderheid binnen een minderheid. Deel I gaat over de eerste eeuwen, deel II beschrijft de periode van de Middeleeuwen tot aan de Franse Revolutie. In deel III gaat het in bijzonder over de negentiende eeuw tot nu. Achter in het boek treft u een literatuurlijst aan, een verklarende woordenlijst, een register van persoons- en plaatsnamen en verantwoording van foto's.

Vanwege de leesbaarheid wisselt Siebesma de woorden Messias belijdende Joden soms af met ander benamingen, zoals Joodse christenen en Hebreeuwse christenen (als dat in het geheel past).

Nog een passage uit het laatste gedeelte van dit boek (pag. 185):

In de negentiende eeuw vond er een kentering plaats. De Joden werden gelijkgesteld aan de andere burgers. De kerken verloren allengs hun dominante positie. Om divers redenen sloten Joden zich op vrijwillige basis aan bij christelijke denominaties. Sommigen deden dat omwille van een maatschappelijke positie of om een huwelijk aan te kunnen gaan met een niet-Joodse partner. Anderen leerden de Messias persoonlijk kennen. Deze Hebreeuwse christenen namen geen afstand van hun Joodse identiteit. Daarom zochten zij elkaar op in hun verenigingen en studiegroepen. Ook zochten zij contact met andere Joden, vaak om het evangelie te delen. Messias belijdende Joden hebben in deze tijd invloed uitgeoefend in de kerk, in de politiek en in de maatschappij.

Wat kunnen we van deze geschiedenis leren? In de eerste plaats dat de positie van de Messias belijdende Joden alles te maken heeft met de houding van de kerk ten opzichte van het Joodse volk. Als wij het Joodse volk niet liefhebben, hoe kunnen we dan Messias belijdende Joden de plaats geven die hun toekomt?

De Joodse Paulus schreef in de brief aan de Romeinen over de Joden:

'Hoe zullen zij dan Hem aanroepen, in Welke zij niet geloofd hebben? En hoe zullen zij in Hem geloven van Welken zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder die hun predikt?' (Rom. 10:14). Wat doen wij vandaag met deze tekst?

Dit boek van dr. Siebesma is het eerste (zij het beknopte) overzichtswerk in het Nederlands taalgebied. Hij heeft het op een eerlijke, met kennis van zaken, geschreven. Niet alleen qua inhoud prijs ik dit boek aan, maar ook de persoon Pieter Siebesma was ooit mijn docent Hebreeuws aan de Evangelische Hogeschool. Het enthousiasme waarmee hij dat deed is me altijd bijgebleven. U vindt dit ook terug in dit goed gedocumenteerd boekwerk.

Een helder beeld van Messias belijdende Joden door de eeuwen heen: Neem en Lees.