Voor de rechterstoel van Gállio

Tijdens de tweede zendingsreis komt de apostel Paulus ook in Korinthe. Geruime tijd predikt hij in deze Zuid-Griekse havenstad Gods Woord. Onder Gods toelating wordt hij voor de rechterstoel van Gállio gesleept.
Sinds kort bekleedt Gállio in de Griekse provincie Acháje het ambt van stadhouder. Deze proconsul is een broer van de bekende Griekse wijsgeer Seneca, de leermeester van keizer Nero. Hij moet een innemend persoon zijn geweest, gezien zijn bijnaam 'de zachtaardige Gallio'. De stadhouder hangt de filosofische stroming van de stoïcijnen aan. Deze mensen zoeken de harmonie tussen de dingen. Ze gaan er vanuit dat alles door het noodlot is bepaald en oefenen zich in het beheersen van hun emoties. Deze Gállio is de rechter.

Eendrachtig staan de Joden tegen Paulus op en voeren hem naar de marktplaats van Korinthe. Daar wordt de apostel voor de rechterstoel, een soort podium, geplaatst. Er staat veel op het spel. Uiteindelijk is de voortgang van Gods Koninkrijk in het geding. De Joden beschuldigen de apostel ervan dat hij de mensen ertoe aanzet om God te dienen tegen de wet. Dit is een leugen. Paulus veracht de wet niet, maar zet ze wel op de juiste plaats. Krachtig wijst hij de wet af als heilsweg tot God. Door het doen van de wet is er geen zaligheid te verkrijgen. Tegelijkertijd spreekt hij met veel hoogachting over Gods wet. De wet dient als een spiegel om de zonde te leren kennen en als een tuchtmeester om tot Christus te drijven. Daarnaast is de wet de leefregel voor het dienen van God. Zijn wij in ons leven al in aanraking gekomen met Gods wet?
Voordat Paulus iets kan inbrengen als verweer, neemt rechter Gállio het woord. Hij zegt tegen de Joden: 'Als er nu een misdaad begaan was, zou ik uw klacht ontvankelijk verklaren. Nu het echter gaat over een interne godsdienstige kwestie, doe ik geen uitspraak. Over deze zaken wil ik geen rechter zijn.' Vervolgens gebiedt rechter Gállio de Joden te vertrekken van de rechtplaats in Korinthe. Op zijn bevel wordt het terrein bij de rechterstoel ontruimd. De openbare orde moet worden hersteld. Er komt geen uitspraak dat de leer van het Evangelie door Paulus gepredikt een onwettige godsdienst zou zijn.
Zo zorgt de Heere Zelf voor de voortgang van Zijn werk. Dit ligt vast in Gods welbehagen. Zijn raad bestaat in eeuwigheid. De Heere zal veel volk in Korinthe toebrengen. Ook deze gebeurtenis bij de rechterstoel van Gállio staat in het teken van het laatste woord van het boek Handelingen: 'onverhinderd'.

Nadat de Joden worden verdreven van de rechtplaats, vindt er bij de rechterstoel van Gállio een incident plaats. De afwijzende houding van de rechter ten opzichte van de Joden wakkert onder de Grieken de haat tegen de Joden aan. De overste van de synagoge, Sósthenes, wordt voor de rechterstoel mishandeld en geslagen. Proconsul Gállio trekt zich echter geen van deze dingen aan.
Uit de houding van de heidense rechter spreekt onverschilligheid. Of de Joden Paulus nu beschuldigen, of de Grieken Sósthenes mishandelen, innerlijk doet het hem niets. Als een echte stoïcijn bedwingt hij zijn emoties en sluit hij er zich vanaf. Hij laat het gebeuren daar voor die rechterstoel en grijpt niet in. Uiteindelijk komt hier de vijandschap van de zachtaardige Gállio tegen de godsdienst openbaar. Hij moet er niets van hebben.
Bij Gállio is er sprake van onverschilligheid. De hele godsdienst laat hem koud. Hoe ligt dit bij ons? Misschien denken we nooit na over onze eeuwige bestemming na dit leven. Godsdienst is iets waar je zover mogelijk vandaan moet blijven. Bij mensen die wel onder Gods Woord leven kan er de houding zijn van 'ik kan er toch ook niets aan veranderen, we zien wel wat er van komt'. En we leven rustig verder in onze vijandschap tegen God.

Voor ons allen de oproep: Gedenk aan de rechter Gállio! Als we een vijand blijven, zullen we als een vijand sterven. Nu kunnen onverschillige Gállio's nog bekeerd worden. Zoek dan de Heere en leef.