Vooral vanaf maandag nieuwe regendagen

De maand september was op veel plaatsen een kletsnatte maand waarbij Noord-Holland de kroon spande. Vooral benoorden het Noordzeekanaal en in de Zaanstreek viel tussen de 150 en 180 millimeter regen. Op de Eilanden was het ook niet bepaald droog met een slordige 100 millimeter water. Alleen in Brabant en Limburg viel er weinig regenwater met nota bene amper 35 millimeter opbrengst in de maand september. Oktober gaat onverdroten voort met de regenval. Op dinsdag alleen al viel lokaal zo'n 60 millimeter water.

Inmiddels is de extratropische cycloon Lorenzo wat nadrukkelijker in beeld gekomen. Deze voormalige tropische storm trekt via de Azoren in noordoostelijke richting en komt uiteindelijk nabij Ierland uit. Wij krijgen dus zeker met de frontale aanhang van dit systeem te maken op de vrijdag tot halverwege zaterdag. Ex-Lorenzo wordt min of meer gedirigeerd richting het Noordzeegebied met als gevolg een grote regenkans en mogelijk ook nog even veel wind erbij aan zee. Donderdag was het trouwens al vrij guur. Bij een soms krachtige vrij noordelijke wind en een enkele restbui werd het niet veel warmer dan een graad of 13-14 in de middag.

De vooruitzichten voor het weekend laten iets meer invloed zien van hoge druk ten noorden van ons. Die hoge druk kan wat gaan postvatten richting zondag en vooral richting maandagochtend. Eerst komt nog wel een regenzone door op de zondag, die goeddeels wordt afgebogen in zuidelijke richting. Later wordt het droger en rustiger weer met meer opklaringen. De nacht naar maandag kan dan even koud gaan uitpakken met zelfs een kleine kans op nachtvorst. Dus vlak boven de velden kan het dan een graad vriezen.

Het kortstondige bewind van hoge druk is niet van al te lange duur daar oceaanstoringen alweer staan te popelen om zich richting Engeland en vervolgens Nederland uit te breiden. Dinsdag bereikt een nieuw regengebied ons alweer en dat zet de toon voor de rest van die wisselvallige oktoberweek. Tegen het volgende weekend kan er een weersverbetering optreden. Droger en warmer weer lijkt er dan te komen. Vaak zie je juist rond half oktober nog even een leuke temperatuuroprisping, zoals ook in 2017.