Hoesten

Een mooie aanleiding om eens iets over hoest te schrijven. Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen. Die prikkel kan worden veroorzaakt door een virusinfectie of soms een bacteriƫle infectie, astma, roken of door een medicijn met hoest als bijwerking.
Hoesten heeft in principe een beschermende werking: het zorgt ervoor dat vreemde deeltjes uit de luchtwegen worden verwijderd. Er zijn twee soorten hoest, namelijk kriebelhoest en slijmhoest. Bij kriebelhoest hoest u nauwelijks slijm op. Kriebelhoest - ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd - wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Bij slijmhoest komt er slijm mee bij het hoesten.

Bij hoesten hoort vaak een schraal gevoel in de keel tot keelpijn. Als u door de hoest last krijgt van keelpijn, kunt u iets gebruiken om de keel te smeren. U kunt bijvoorbeeld een lepel honing in uw mond laten smelten. U kunt de hoest verzachten door voldoende te drinken, vooral warme dranken. Bij hoest door griep of verkoudheid adviseren wij u per dag twee liter te drinken, tenzij dat juist is afgeraden. Om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken, kunt u stomen met heet water (met bijvoorbeeld kamille) of een hete douche nemen. Als rokershoest regelmatig terugkomt of lang aanhoudt, kunt u overwegen te stoppen of minder te roken. Als u stopt met roken, moet u er rekening mee houden dat de hoest in het begin erger kan worden en daarna pas vermindert.

Een heel verhaal en vaak wordt gevraagd om hoestproducten. Wat vaak het best helpt is een verzachtende siroop. Ook zuigtabletten of verzachtende tabletten zijn een goede keus. Natuurlijk wilt u van mij nu het middel horen dat bij iedereen helpt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een verzachtende hoestsiroop op basis van honing, deze is verzachtend en wat ontstekingsremmend. Maar ook een basis thijmsiroop is een goede keus.

Bepaalde medicijnen kunnen ook een hoestprikkel geven. Bij bepaalde medicijnen die gebruikt worden bij een hoge bloeddruk komt dit regelmatig voor. Mocht u hierover twijfelen of vragen hebben, stelt u die dan gerust.

Mocht u vragen hebben over uw medicijnen, maak dan gerust een afspraak met uw apotheker.