Afbeelding
Foto:

'Het geheime recept voor familie': Kookkunst, oud zeer en nieuwe keuzen

Na een aantal succesvolle jaren begint Lizzy haar kook-inspiratie te verliezen en besluit ze, een paar weken naar haar geboorteplaats Seattle te gaan, met het doel nieuwe ideeën op te doen. Hier woont haar zus Jane die, evenals hun overleden moeder, borstkanker heeft. De chemokuren maken dat Jane een andere smaakbeleving krijgt en haar eetlust verliest. Lizzy ziet het als een uitdaging om zó te koken voor Jane dat ze weer op krachten komt om de komende behandelingen in het ziekenhuis te doorstaan.

Lizzy is een begaafde kok die met veel passie aan de slag gaat om met originele ingrediënten en smaakcombinaties aantrekkelijke maaltijden te maken. Intussen probeert ze er ook te zijn voor de twee jonge kinderen van Jane.

Stoofpot

Lizzy heeft zich goed ingelezen in de behandelingen die Jane moet ondergaan en probeert haar zus zo goed mogelijk te helpen door het bereiden van gezonde maaltijden. De boeken van Jane Austen waren favoriet in de kindertijd van de meisjes en de maaltijden en stoofpotten, 'troosteten', uit de traditionele Engelse keuken spelen dan ook een grote rol in de maaltijden die Jane bereidt. Het is aanstekelijk om te lezen hoe Lizzy aan de slag gaat met kruiden en specerijen en de heerlijkste gerechten kookt voor haar zus.

Tijdens de chemokuren in het ziekenhuis leest Lizzy Jane regelmatig voor uit de boeken van Jane Austen. Het voorlezen brengt de zussen weer wat dichter bij elkaar. Het herinnert hen aan hun kindertijd toen hun moeder, een groot fan van Jane Austen, hen voorlas uit de boeken van de beroemde Britse auteur.

De impact van de diagnose borstkanker is groot, niet alleen op Jane maar ook op haar man en kinderen. Ze reageren allemaal verschillend. De één zoekt alle mogelijke informatie over de ziekte op terwijl de ander het er liever helemaal niet over wil hebben. Het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn om met elkaar te praten over de dingen die er echt toe doen.

Tweesprong

Tussen Jane en Lizzy zit nog oud zeer van vroeger. Mede door het relatief grote leeftijdsverschil hadden de zussen vroeger veel ruzie. Ook is er veel onuitgesproken verdriet om het verlies van hun moeder. Langzamerhand leren de zussen weer om écht met elkaar te praten en groeit de onderlinge band.

Lizzy moet ontdekken wat echt belangrijk is in het leven. Nieuwe inzichten en contacten vormen Lizzy in haar ontwikkeling tot een liefdevolle persoonlijkheid. Als haar oude baas haar een fantastisch aanbod doet staat Lizzy op een tweesprong. Kiest ze voor haar familie of haar carrière? "Op dat moment besefte ik dat liefde het enige was dat ertoe deed. Wat we in het leven ook deden en wat de uitkomst ook was , de enige manier om bruggen te slaan was door elkaar lief te hebben." (p.292)

Het verhaal komt in het begin moeizaam op gang maar leest daarna vlot weg. In het eerste deel van het boek is de woordkeuze van een aantal uitspraken van de hoofdpersonen echt minder geslaagd. Katherine Reay debuteerde in 2017 met 'Geachte Mr. Knightley (aanrader).